A csalán csíp, a csalán szúr, a csalán egy gyom, a csalánt ki kell vágni, a csalán ehetetlen.. Ilyen és hasonló híresztelésekkel kell ennek a csodás gyógynövénynek együtt élnie. Az biztos, hogy csíp, hogy szúr, s erre érdemes is odafigyelni. De egyáltalán nem gyomnövény, hanem az egyik legfontosabb gyógyító növényünk.

Teakánt sokan fogyasszák, akár szárított formában, akár frissen. Fontos, hogy amikor a friss csalánlevélből készítetek teát, akkor érdemes odafigyelnetek, hogy mindig tiszta helyről szedjétek le, s csak a termés tetejét -azaz az új hajtásokat. Ilyenkor májusban már elég nagyra megnőttek, de azért egy- két eldugott területen még fogtok találni kisebb példányokat. Aki fél, az kesztyűben szedje le, s akkor biztos nem fog csípni, de ügyesen megfogva, el lehet kerülni a csípéseket.

Mire jó? Teáját mindig vértisztítónak használták, s a sok vas tartalma miatt a menstruációs  problémák kezelésére is kiváló. A csalán fontos: immunerősítő, vizelethajtó, sőt még tejelválasztás serkentő növény is.

S végül álljon itt a recept a csodás csalános, salátalevesének. 

Hozzávalók: 

1 kisebb fejes saláta 

5-6 szár csalán 

tojás, víz, ecet, só, bors, fokhagyma 

Kb. 1,5 liter vizet tegyél fel főni, 4-5 gerezd fokhagymával. Majd mikor forr dobd bele a salátát, és a csalánt. Ezek pár perc alatt megfonnyadnak. Tegyél hozzá egy tojásból kikevert habarást: egy tojást keverj össze 1 kanál liszttel, majd merj hozzá vissza a meleg vízből,  s utána mehet az egész a levesbe. Közben süss két tojásból rántottát, s azt kisebb darabokra szelve tedd bele a levesbe. Máris kész a friss tavaszi csalános, saláta levesed! Jó étvágyat hozzá!