Mindenhonnan azt halljuk, hogy együnk hagymát, fokhagymát, gyömbért, chilit stb., mert ezek immunerősítőek. De vajon, hogy csempésszem be a gyerek étrendjébe ezeket a finomságokat? 5 tipp, hogy megszerettessük velük a fontos immunrendszer erősítő ételeket! 

 

  1. lépés – segítsen a gyerek a konyhában, hagyjuk, hogy megszaglássza, megízlelje a hagymát. Engedjük, hogy ő vágja fel, ha már nagyobb. S ha sírni fog tőle, az sem baj. Ezt is meg kell éreznie, tanulnia! Higgyétek el a kíváncsiság nagyobb bennük, hogy ne kóstolnák meg, ha pedig csíp, vagy erős, hagyni kell, soha ne erőltesd, hogy feltétlenül meg kell ennie!
  2. lépés – talán a snidling a legbarátságosabb hagyma, amelyet akár önmagában is megkóstolhat a gyerek, s nem is csíp annyira. Ízét, így könnyebben megkedvelheti. Ha már ezen túl vagytok, akkor jöhet a fokhagyma. Ezt érdemes fokhagymás pirítósként először megízleltetni velük, természetesen úgy, hogy ők kenik rá. Mindig csak kicsivel kezdjük, s hagyjuk, hogy ők bátran kóstolgassák!
  3. lépés – a gyömbér is csíp, erős, s legtöbbször kiköpik a gyerekek. De, ha teának készítitek el, akkor biztos be fog válni. Egy hüvelyknyi gyömbért vágjatok fel apróra, s főzzétek meg. Majd mikor kihűlt, ízesítsétek mézzel, citrommal. Máris nem a csípős íze lesz domináns. Viszont a hatékonysága megmarad, erősíti az immunrendszerüket, gyógyít!
  4. lépés – mi a helyzet a kurkumával? Hiszen nincs is íze, miért kell akkor enni? S a gyereknek, miért adjam? Ez az a növény, amely nagyon segíti, támogatja az immunrendszerünket. Így önmagában semmilyen íze nincs, viszont ezt is bele lehet csempészni a teába. Keverjetek össze: kakukkfüvet, lándzsás útifüvet, bodzavirágot 1-1 arányban, ( kb. egy teásknálnyit), majd tegyetek bele egy mokkáskanálnyi kurkumát, s ugyanennyi fahéjat is rakhattok mellé. Így máris elkészült egy tavaszi teakeveréketek, amely finom és különleges színű is lesz. A kurkumától gyönyörű sárga lesz a tea! S ezt a keveréket is ízesíthetitek a gyerekeknek!
  5. lépés – A chili már nehezebb műfaj, mert az valóban csíp. Ezzel csak óvatosan bánjatok, egy-egy krémlevesbe érdemes egy picit beleszórni, csak épp hogy, s talán észre sem veszik a csípősségét!

Természetesen mi felnőttek együk, igyuk ezeket az immunerősítő szereket!

Még egy tipp itt a végére! Ha az lenne a baj, hogy a fokhagymától, hagymától büdösek leszünk, akkor érdemes pár szál petrezselymet elrágcsálni, a kellemetlen szag hamar el fog múlni!