Mi lenne, ha igazi wellness élményt varázsolnánk a saját fürdőszobánkba? Egy hideg téli estén nincs is annál kellemesebb, hogy a számunkra a legjobb illóolajat kiválasztva kényeztetjük testünket és lelkünket egy aromafürdővel. Az viszont nem mindegy, hogy milyen illóolajokat s mivel keverünk össze! Cikkünkkel ebben kívánunk most segítséget nyújtani, ha pedig még több fürdőszobai élményre vágynának, vagy szeretnék megismerni a legújabb trendeket, akkor érdemes ellátogatni 2020 január 17-19. között megrendezendő első budapesti Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra.

 

Ókori tanácsok

Már az ókorban is ismertek voltak az illóolajok, s egyéb gyógyító növények hatásait. Gondoljunk csak Kleopátrára az egyiptomi királynőre, aki a legendák szerint magasszinten űzte a szépségápolást. Miért nem alkalmaznánk mi is ezt a tudást a XXI. Században? Hiszen minden hozzávaló megtalálható a saját lakásunkban! Akár kádban, akár zuhanyzóban is kipróbálhatjuk a frissító aromaterápiás fürdőt. Igaz Kleopátra annak idején kecsketejben fürdött, most viszont inkább az illóolajok gyógyítő erejére bízzuk a testünket.

Miképp használd?

Mielőtt elkészítenénk a fürdőt, gondoljuk át, hogy mit szeretnénk elérni. Akár felfrissülésől, nyugtatásról, vagy fáradt izmokról legyen szó, érdemes utána nézni, hogy melyik illóolajat használjuk. Fontos viszont azzal is tisztában lennünk, hogy az illóolajokhoz mindig kell egy oldóanyag, mert ezek nem oldódnak fel hatékonyan a vízben. Így választhatjuk a tejet, tejszínt vagy épp a mézet. Innentől már egyszerű elkészítenünk a fürdőnket. A recept egyszerű: egy dl langyos tejhez, esetleg 4 evőkanál tejszínhez, vagy 3-4 evőkanál mézhez kell 10-15 csepp illóolajat adagolnunk, s máris kész a saját wellness programunk.

 

Aromazuhany

Akinek nincs az otthonában kád, azok se keseredjenek el, mert akkor érdemes az aromazuhanyt kipróbálniuk. Amire szükségünk lesz az egy fürdőkesztyű, vagy egy fürdőszivacs, s erre kell rátennünk az előre kikevert illóolaj kombinációt. Majd kezdődhet a zuhany, s máris érezhetjük az olajok jótékony hatásait.

 

Virágszirmok vs olajok

Sokszor virágszirmokat is felhasználhatunk a fürdőnkhöz, hiszen nincs is annál romantikusabb, mint például virágszirmok között fürdőzni. Amennyi előnye, annyi hátránya is van az ilyenfajta fürdőnek. Érdemes inkább gézzacskóba beletenni a virágszirmokat, ez lehet levendula, rózsa, kakukkfű, s így beáztatni a forró vízbe. Ez azért is praktikusabb, mert a fürdő után nagyon nehéz leszedni a bőrünkről a sokféle szirmot.

Még egy fontos információ az illóolajos fürdőzés után, hogy a kád alja csúszós lehet. Erre fokozottan figyeljünk oda! Nehogy a család több tagja járjon pórul! Egy kis szódabikarbónás vízzel könnyen átmoshatjuk a kád alját, amely kiválóan oldja az olajat.

 

 

Melyik illóolajat válasszam?

Az aromaterápiás fürdő előtt fontos tájékozódnunk, hogy melyik illóolaj mire jó. Egy- két aroma megvétele után már magunk is kikisérletezhetjük a keverékeket. Mielőtt összekevernénk őket, szagolgassuk, próbálgassuk, hogy melyik illat a legjobb számunkra. Hiszen nincs is annál kellemetlenebb, mikor már a vízben jövünk rá, hogy nem esik jól ez az illatkeverék. Az aromaterápiás fürdést maximum három hetente ismételjük!

Nyugtató fürdőknél használjunk narancs, levendula, rózsafa, fahéj, citromolaj vagy kamilla olajat, de nyugodtan keverhetjük is ezeket.

Frissítésre inkább erőteljesebb illatokat válasszunk, ilyenek például a fenyő, menta, citrom, vagy a rozmaring illata.

Izomlazításra, sportolóknak ajánlott a rozmaring, édeskömény, narancs, vagy épp a levendula nyugtató hatása.

Megfázás megelőzésekor se feledkezzünk meg az aromaterápia hatásairól, ilyenkor használjuk az eukaliptuszt, a fenyő, zsálya, és a kakukkfű illatokat.

Még egy tipp itt a végére: ha gyakran járunk közfürdőbe, akkor is érdemes a levendulás vagy a teafaolajos fürdőt használni. Ezek az illóolajok kiválóak a fertőtlenítenítésre, s egyben gyulladáscsökkentő hatásai is vannak. Nemcsak felnőtteknek ajánlatos az aromaterápiás fürdő, hanem a gyerekeknél – 5 éveskor felett !- is hatékony. Viszont náluk sokkal kevesebb illóolajat tegyünk a vízbe! S, ha tudjuk, hogy allergiásak egy-egy illatra, akkor semmiképp ne használjuk!

Fürdőgolyó recept

S végül egy egyszerű, saját magunk által elkészíthető fürdőgolyó receptet is megosztunk, amit bárki könnyedén elkészíthet. Hozzávalóként használhatunk többféle olajat, színezhetjük is, vagy épp szárított növényeket is keverhetünk bele. Ha pedig gyerekeknek készítjük el, akkor érdemes egy kis ajándokot elrejteni a közepébe. A meglepetés öröme nem fog elmaradni!

Hozzávalók:

Száraz összetevők

100 gramm szódabikarbóna

50 gramm citromsav

25 gramm étkezési keményítő

Folyékony összetevők:

40 gramm kókuszzsír, vagy másfajta olaj pl. jojoba, mandula

10-20 csepp illóolaj – a célnak megfelelően

Először a száraz összetevőket keverjük össze, utána jöhetnek a folyékonnyak. Ezután érdemes a fürdősót formába önteni, vagy csak kis golyókat gyúrni belőle. Körülbelül egy napig kell várni, amíg megszilárdul, utána már be is csomagolhatjuk, hiszen ajándéknak is kiváló ötlet!

Kellemes fürdőzést kívánunk! S ha még több információt, szeretnének megtudni a fürdőszobák világáról, akkor látogassanak el 2020. január 17-19. között megrendezendő első budapesti Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra. Még több info: https://www.homeinfo.hu/furdoszoba-kiallitas/