A hideg időben rengeteg gyógynövény, fűszernövény, gyökér felhasználása segíthet abban, hogy átmelegedjünk. Átmelegedjünk de nem csak külsőleg, hanem lelkileg is. Összeszedtem tíz fontos növényt, amelyeket ilyenkor érdemes a konyhánkba becsempészni! 

Az első helyen álljon a Bazsalikom

Az olaszok kedvenc fűszernövényéről nem is gondolnánk, hogy milyen csodákra képes. Átmelegítő hatását még jobban értékelhetik azok, akiknek a temperamentumok valóban tüzes. Érdemes ilyenkor télvíz idején is sokféle pasztát készíteni belőle, akár paradicsommal kiegészítve különböző tésztás ételeket varázsolhatunk az asztalunkra.

 

A második helyen a gyömbér

Amely a tél egyik klasszisa. Csípőssége miatt nemcsak az ázsiai, vagy épp afrikai konyha kedveli, hanem teája már nálunk is egyre népszerűbb. Érdemes levesekben is kipróbálni, akár egy sütőtök levesbe vagy épp a húslevesbe belefőzni.

A harmadik befutó a Chili – amely egyértelműen a csípőssége miatt fontos. Nemcsak a torokfájdalmaknál érdemes használni, hanem egy-egy finom ételünket is elkészíthetünk vele. De kiváló forró csokoládé ízesítésénél is. A chili garantáltan átmelengeti a testet és a lelket is!

 

A negyedik aduász a fokhagyma – baktériumhatása miatt is kiváló, megelőzésre is használatos. Készítsetek finom fokhagymás olajat, s máris kész az esti finomság. Egy -egy piritóst mártogassatok bele az olajba! Nemcsak a vámpírok fognak elmenekülni a környezetünkből, hanem a bacilusok is!

 

Kömény   – mindegy, hogy római vagy sima kömény – szerencsére a magyar gasztrokultúrában rendszeresen használjuk, így nem maradunk le fontos hatásáról. A római kömény csak annyival különlegesebb, hogy sokkal karakteresebb az íze. Érdemes felhasználás előtt egy kicsit megpirítani, s úgy beletenni az ételbe. Már az illata is átmelengeti a lelkünket, s hatása a bélműködésre kiváló.

Petrezselyem  – amelyről ilyenkor télvíz idején elfeledkezünk. Pedig a friss petrezselyem illatától máris a napfény, a meleg, a nyári időszak jut eszünkbe. Érdemes ilyenkor keresni és persze naponta felhasználni a friss petrzselyem zöldjét. Akár egy egyszerű salátát is meg tud bolondítani az íze és az illata!

A hetedik helyen a kurkuma áll, amelynek már a színe napsugarat varázsol a szürke hétköznapokba. Azt például tudtátok, hogy az indiai hölgyek kurkumás vízzel szoktak arcot mosni, ezzel is színezve az arcukat? Nekünk nem muszáj ezt kipróbálni, de teáját ihatjuk, akár összekeverve más teákkal, vagy épp ételeinket is megfűszerezhetjük finom ízével.

A zsálya jótékony hatásáról már sokszor írtam, de a hideg téli napokon se feledkezzünk meg róla! Kiváló húsok ízesítésére, vagy akár levesekbe is. Hatása nemcsak a finom ízében keresendő, hanem átmelengeti a gondolatainkat is, s felüdíti a lelkünket.

 

A kilencedik helyre a fahéjat tenném, amely nemcsak a téli ünnepkör karakteres íze, hanem szintén melegítő hatása van. Már bingeni Hildegard – a középkor nagy füvesasszony – is megemlítette írásaiban, hogy a fahéj kiválóan melegít, s rengeteg erőt ad. Tehát erről se mondjuk le, s ne csak mézeskalácsba tegyük! Gondoljunk a forralt borra, amely fahéj nélkül elképzelhetetlen!

S végül a tizedik melegítő növényünk a citromfű. Ki gondolta volna? Az ayurvédikus gyógyászat egyik fontos növénye, s itt is melegítő növényként tartják számon. Főleg a hideg végtagokat melegíti fel. Tehát teáját ne csak a nyugtatás céljából igyuk, hanem átfázott családtagjainknak is főzzünk citromfű teát!