Te tudsz virágnyelven? Bizony, jogos a kérdés, mert egy -egy virág nemcsak önmagában szép, hanem soknak titkos, különleges jelentései vannak, amelyeket érdemes tudnod. Ismerd meg, hogy mit jelent a Sub Rosa kifejezés, vagy épp miért a szerelem virága a rozmaring, s vajon miért árválkodik a muskátli egyedül az ablakban. 

 

Rózsa

Más-más színű rózsa, más-más jelentéssel bír. Ezeket már sokan ismerik, viszont az a kifejezés, hogy Sub Rosa, sokaknak ismeretlen. A latin kifejezés, mely azt jelenti, hogy a rózsa alatt, azaz a rózsa jelenlétében elhangzott tárgyalások, megbeszélések mindig titokban maradtak. Kastélyokban, várakban a tárgyalásra kialakított szobákban rózsával díszítették a mennyezetet, ezzel is jelképezve, hogy ami itt elhangzik, az titokban marad.

 

Sub Rosa szimbólum 

 

Liliom

Ez a virág, melyet sokszor a Szűz Mária jelképeként is ismerünk, nemcsak szép, hanem sokszor veszélyes is. Jelentése:  a tisztaság, ártatlanság, de egyben a bódulat szimbóluma is.  A liliomról érdemes tudni, hogy illata nagyon erős, altató hatású, sőt egyes esetekben rosszullétet is diagnosztizáltak azoknál, akik sokat szagolgatták a virágot.

 

 

 

Muskátli

Az egyik legkedveltebb virágunk a muskátli, viszont azt kevesen tudják róla, hogy sokszor a butaság, ostobaság jelképeként jelent meg. A magyarázata egyszerű: a muskátli az ablakban állva, egyedül búsong, akár egy magára hagyott asszony, aki az ablakban várja a kedvesét. Viszont muskátlit ajándékozni azt jelenti, hogy megtörjük a magányt. E szép gondolatok mellett, azért érdemes ezzel a csodálatos, többféle színben pompázó virággal díszíteni a házunkat.

 

Fűszernövények

S végül álljon itt a sor végén három fűszernövény, amelyek egyre gyakrabban előfordulnak a kiskertekben. Rozmaring, bazsalikom és menta. Vajon milyen jelentéstartalommal bírnak ezek a növények?

Rozmaring – a szerelem növénye

Aphrodité szent növényeként tartják számon, mely javítja a memóriát, s élénkítő hatása van. Magyarországon szintén a szerelem, s a hűség virága. A lakodalomba induló legények kalapjára mindig tűztek egy-egy rozmaringszálat, sőt a menyasszonyok is rozmaring koszorút kaptak. Egy fontos tudnivaló a rozmaringról, hogy érdemes a ház bejáratához ültetni, mert  akkor távol tartja a boszorkányokat, a démonokat.

 

 

Bazsalikom – a zöldségek királya

A bazsalikom viszont egyértelműen szerencsét hozó fű, s ha az ablakba tesszük, akkor elűzi a gonoszt a háztól. Egy keresztény legenda szerint Jézus sírja körül bazsalikom nőtt. Ezért sokan Jézus ajándékának is tekintik, ezért található meg sokszor, cserépbe ültetve az ortodox templomok oltárán is. Érdemes még tudni a bazsalikomról, hogy aura tisztító, azaz ha ételeinket bazsalikommal ízesítjük, vagy csak ha a közelünkben van, akkor biztos jó hatással van az auránkra.

Menta – fertőtlenítés mestere

Menta illóolajjal sokszor szoktak teret tisztítani. Egy -egy illatlámpába csepegtetett pár csepp menta illóolaj elűzi a baktériumokat, betegségeket. Már a rómaiak is tudtak ezt, s ezzel a növénnyel fertőtlenítették, illatosították az asztalt. S közben kifejtette étvágyfokozó hatását is. Ám a fertőtlenítés szimbóluma Kínában is megjelent, ahol szintén koszorúba fonták, s az ajtófélfára rakták, majd elégették. Így űzve ki a házból a gonosz szellemeket.

Ezért, ha virágokat ültettek, érdemes ezeket az információkat is tudni, s nemcsak a szépségükért termeszteni, hanem a hasznosságukért is. Jó kertészkedést!