Májusi eső aranyat ér! – így tartja a mondás. De vajon miképp tudjuk megmenteni az esővizet, hogyan használjuk fel otthonunkban, kertünkben? Mire használhatjuk még? Praktikák, tanácsok, ha mégis össze szeretnétek gyűjteni az esővizét! 

 

 

Mire jó az esővíz? 

Régen, sőt még ma is egyes helyeken, főleg a vízszegény területeken folyamatosan gyűjtötték az esővizet, hiszen nemcsak a locsolásra használták, hanem sokszor ezzel mostak, vagy épp hajat mostak. Érdemes ma is kipróbálni, hogy mennyivel selymesebb, finomabb lesz a hajunk, ha esővízzel mossuk meg! A növényeknek pedig igazán hasznos, ha esővízzel tudjuk a locsolást megoldani.

Környezettudatosan 

Az esővizet már csak a víz takarékossága miatt is érdemes összegyűjteni. Álljon itt egy-két adat, hogy mennyi mindenre pocsékoljuk el a drága ivóvizet.

Napi lebontásban a felhasznált ivóvíz mennyisége:

  • 6 liter takarításra
  • 10 liter mosogatásra, főzésre
  • 70 liter fürdésre
  • 20 liter mosásra
  • 45 liter WC öblítésre
  • 10 liter kert öntözésre

Európa egyes országaiban már támogatják az esővízgyűjtést, így motiválva a lakosságot, hogy öntözésre, autómosásra, esetleg vécéöblítésre használják. Szerencsére hazánkban magas az átlagos csapadékmennyiség – 550 mm négyzetméterenként. De sajnos még ez is kevés, hogy a növényeket csak csapadékvízzel locsoljuk, ezért kell sokszor a drága ivóvízhez nyúlnunk.

Mibe gyűjtsük? 

Az egyik legegyszerűbb módszer az ereszről lefolyó víz összegyűjtése műanyaghordókba, vagy ciszternába. Viszont sokszor a víz eltarthatósága is gondot okozhat. Hamar bealgásodhat a tartályokban, vagy beposhad, s büdös lesz. A másik fő probléma, hogy nehéz a  tartályból kiemelni a vizet. Ezért, ha tartós locsolásra szeretnénk használni az esővizet, akkor érdemes már a kert kiépítésekor erre gondolni és az öntözőrendszert összekötni az esővíz tartállyal. A ciszternás megoldás is járható, viszont ide is kell egy szivattyú, amivel ki tudjuk emelni a vizet.

 

 

A víz eltarthatósága sokszor gond – már láttam olyan megoldást, hogy széntablettát tettek a nagy tartályokba, de ilyenkor feketés lett a víz. Vagy klór tablettát is lehet alkalmazni, viszont, így a tiszta esővíz már nem lesz annyira tiszta, sőt!

A másik fontos kérdés még, hogy sokszor az esővíz sem tiszta! Elég, ha csak esőzés után az autónkat megnézzük, hogy milyen poros, vagy foltos lesz. Sőt a tetőről összegyűjtött víz sem tiszta, hiszen lehet benne madár ürülék, s egyéb kosz. Mielőtt belevágnátok az esővíz gyűjtésébe érdemes ezeket a lehetőségeket végig gondolni, megfontolni, esetleg szakember segítségét kérni, hogy mégis, hogyan használjuk fel a legjobban  környezettudatosan az esővizet.

Sok sikert!