Régi patika címerek, díszített edénykék, kémcsövek, kitömött állatok, gyógyszertároló fiókok, fiolák, mérőeszközök – elsőre kicsit unalmasnak hangzanak ezek, hiszen egy Patika Múzeumban, mi mást is lehetne a gyerekeknek bemutatni? Viszont a budai Várban található Arany Sas Patikamúzeumban új megközelítésből járhatjuk be a parányi Múzeum területét. 

Három szoba – ezernyi kincs 

A Mátyás templommal szemben egy kicsiny sarokházban búvik meg az Arany Sas Patikamúzeum. Falain a régmúlt idők festményei, bent pedig ezernyi rácsodálkodásra váró kincs, titkok, régmúlt idők tudása. Itt nemcsak a felnőttek találnak érdekességeket, hanem a gyerekeknek is érdekes tárlatvezetés folyik. S itt nem egy általános tárlatvezetésre gondoljunk, hanem képzeljük el, milyen lenne ha belecsöppennénk korunk egyik leghíresebb gyerekregényének, Harry Potter világába.

 

Abszolúttól az Alkimistákig 

A vár ezen fő utcája olyan, mintha a Rowling regényében sétálnánk végig az Abszolúton, s beszerző körútra indulnánk, esetleg a legerősebb varázspálcát kell megvennünk, vagy épp a legjobb üstöt, vagy a bájitalórára szükséges felszereléseket. A múzeumban vezetett tárlatvezetés vár ránk, ahol tényleg Harry Potternek vagy épp Hermionénak, Ronnak képzelhetjük magunkat. Persze egy kis alaptudás szükséges ahhoz, hogy kitöltsük a ránk váró kvízeket, megfejtsük Piton talányait. Így akiknek ajánlom ezt a túrát, azok inkább a negyedikesek és felsőbb évfolyamba járók, akik már olvasták a regény folyamot. De bevallom még én is élveztem,  nemcsak a kvízeket, hogy vajon átmegyek-e a Harry Potter teszten, hanem a sok-sok érdekes képeket, mérőeszközöket, laborokat is jó volt megcsodálni. S ne feledjétek, ha végig járjátok a kiállítást, minden résztvevő megkapja azt az oklevelet, amely bizonyítja, hogy varázs-patikáriusok lettetek! 🙂

Ám, ha egy igazi alkimista laborra vagyunk kíváncsiak, itt is azt is megtalálhatjuk. Kémcsövek, kitömött állatok és egyéb kincsek várnak ránk, amelyhez Terray Magdolna múzeumpedagógus mesél izgalmasabbnál izgalmasabb információkat, érdekességeket. Hogy mit jelent az alkímia, ki volt Paracelsus, vagy épp miért  használták fel az egyiptomi múmiákat a korabeli gyógyászatban.

 

 

Múzeumtúra 

A vezetett múzeumpedagógiai órára fontos előre bejelentkezni, csoportban érkezni, mert így még érdekesebb a tárlat. De, aki egyedül érkezik, azok is rengeteg ismeretanyaggal távozhat. A patika múzeumi tárgyai mellett érdemes megemlítenem a falak korabeli freskóit, amelyek részben fent maradtak, vagy a török és reneszánsz korabeli lámpatartó falbemélyedéseket, amelyen még látszódnak a korabeli koromlerakódások.

Az Arany Sas Patikamúzeum címe: 

Budapest, Tárnok u. 18, 1014

http://semmelweismuseum.hu/arany-sas-patikamuzeum/

Fontos információ! A Harry Potter múzeumpedagógiai órára előre be kell jelentkezni a csoportoknak! A hagyományos múzeumi vezetés pedig bármikor kérhető!