Gyógyteákat adni gyerekeknek, sokszor nehézkes. Egyrészt mert nem megszokott az íze, másrészt, mert sokszor a teázás is nehézkes velük. Ezért is kellemesebb a nyári nagy meleg, amikor sokkal könnyebb megismertetni, megkóstoltatni a gyerekekkel az egyes gyógynövényeket, s ha még hűsítenek is a kánikulában, akkor még jobb! 

 

Menta 

Ez a legismertebb hűsítő növényünk, amelyet akár a balkonon kis ládákban is termeszhetünk. Érdemes a gyerekekkel megszagoltatni, megismertetni, s mikor közösen készítünk limonádét, akkor már önállóan is le tudják szedni. A menta amellett, hogy hűsít, segíti az emésztést, a gyomorbántalmakat. Érdemes meg is kóstoltatni a gyerekekkel, hogy megismerjék az ízét, s önállóan jöjjenek rá, hogy olyan az íze, mint a fogkrémnek. 🙂

Orvosi Zsálya 

Ez a gyógynövényünk már egy kicsit erőteljesebb illatú, ízű. Ismertebb felhasználása inkább a sült húsoknál jellemző. Érdemes viszont a teáját kipróbálni, s  ha kellemesen lehűtjük és ízesítjük, vagy anélkül a leghatékonyabb a nagy melegben. A zsálya egyik fontos tulajdonsága, hogy csökkenti az izzadást. S ezt a hatását nyáron a legjobb kihasználni!

 

 

Ánizs mag 

A másik nyári aduász az ánizs mag és az abból készült tea. Ha a franciák, görögök vagy épp törökök ánizsos pálinkájára gondolunk, máris érthető az összefüggés. A mediterrán országokban nagy szeretettel használják az ánizs magját. A jól behűtött Pastis, vagy Ouzo szintén segít a kánikula elviselését. De érdemes teaként is kipróbálni, amelyet még ha jól behűtjük, akkor biztos sikerünk lesz. Az ánizs emellett segíti az emésztést, bélpuffadásra kimondottan jó!

Citromfű 

Ahogy a neve is elárulja, citromos ízű teát fogunk kapni, ha leforrázunk egy-egy kanál citromfüvet. Teáját nyáron mindenképp lehűtve igyuk! Citromos íze enyhén visszaköszön, de természetesen ezt is ízesíthetjük, de csak módjával! S mivel a citromfű az egyik legjobb nyugtató növényünk, kiváló a nyári melegben is. Ha már elfáradtunk a nagy melegben, s szeretnénk egy nyugodt estét, akkor érdemes este meginnunk. Gyerekeknek is nyugodtan adható, enyhe hatású gyógynövényről van szó!

 

Citromfüves pesto 

100 gramm friss citromfű

100 gramm Parmezán sajt

100 ml olivaolaj

20 gramm fenyőmag, vagy napraforgómag

Az összes hozzávalót tegyük bele egy turmixgépbe és aprítsuk fel, majd tegyük el kis üvegbe. Vagy rögtön használjuk fel frissen kifőtt tésztára. De rárakhatjuk a grillen sült húsokra, halakra, de még mozarella mellé is finom.