Miért jó a fogyókúrázóknak a görögdinnye? Ehetik-e a cukrosok? S tényleg káros-e, ha lenyeljük a dinnyemagot? Itt a görögdinnye szezonja, használjuk ki, amíg lehet kapni! 

 

Dinnye a fogyókúrázók barátja! 

A görögdinnye a nyár egyik legjobb szomjoltó gyümölcse, hiszen a gyümölcs 90-95 %-a víz. Így kiváló a diétázóknak, hiszen laktat és közben méregtelenít is, kihajtja a salakanyagot, átmossa a vesét. Sőt a nagy kánikulában is érdemes enni, mert a kiizzadt ásványi anyagokat pótolja.

Vitamintartalma is igen magas, – A, B, és C vitaminban gazdag, ezenkívül tartalmaz még káliumot, magnéziumot és szelént.

A fogyókúrázóknak kimondottan ajánlott, mert rosttartalma igen magas, nem tartalmaz zsírt és koleszterint.

Egyes tanulmányok szerint a magas vérnyomást is csökkenti!

Görögdinnye cukorbetegeknek

A görögdinnye a sok gyümölccsel ellentétben, amelyek tele vannak gyümölcscukorral, kimondottan ajánlott a cukorbetegeknek. Amire ügyelni kell, hogy a napi szénhidrátbevitelt növelheti, ezért érdemes ezt is kiszámolni, hogy egy-egy étkezésnél mennyit viszünk be a szervezetbe. Másfél csésze görögdinnye 15 gramm szénhidrátot és csak 1 gramm rostot tartalmaz, erre az információra érdemes odafigyelni! 

Dinnye mag – jó vagy rossz?

Sokan azért nem szeretik a görögdinnyét, mert a sok magot ki kell “bányászni” belőle. Mások pedig kimondottan azzal ijesztgetik a gyerekeket, hogy káros, ha lenyeljük a magot. Pedig ez teljesen téves! Ha nemcsak habzsoljuk a hidegen behűtött dinnyét, akkor érdemes a magokat is megrágni! Rengeteg vitamin van benne, vas, cink, kálcium és B- vitamin. S ugyanúgy, mint a többi magokban pl. dió, mogyoró, ebben is sok a telítetlen zsírsav, amely fontos a szervezetünknek! Telítetlen zsírsav: védi az érrendszert,megelőzve ezzel a keringési rendellenességek kialakulását!

Viszont ha lenyeled egyben, akkor sincs semmi baj, mert simán áthalad az emésztőrendszeren! Így tehát minden ijesztgetés téves és alaptalan! 🙂

Ha viszont mégsem szeretnétek a magokkal bajlódni, akkor keressétek a magszegény, vagy magnélküli dinnyéket a boltokban! Szerencsére már ilyet is lehet kapni, vagy mégsem?