Szörpök, szirupok, cukros löttyök… tudom, tudom ne  adjunk a gyerekeknek ilyeneket, de vannak ezek között is kivételek. Ilyenek a házilag készített szörpök, amelyekre érdemes odafigyelnünk. Elkészíthetjük különféleképpen, cukorral, vagy anélkül. Viszont az fontos, hogy milyen virágból készíted, jelen esetben, most épp bodzavirág szezon van, tehát legyen most bodzaszörp! 

 

 

Mire jó a bodza és miért add a gyerekednek? 

Vitamintartalma miatt:

A bodza virágának a gyógyhatása már régóta ismert. Tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat: kálium, kálcium, magnézium, foszfor, A – , B- és C-vitamint.

Folyadékpótlás

A bodzaszörp amellett, hogy finom kiválóan oltja a szomjat – főleg, ha nem nagyon cukros! A mostani májusi melegben kimondottan üde italt vihetnek magukkal az iskolába a gyerekek, segíti az emésztésüket, s erősíti az immunrendszerüket.

Immunrendszer erősítő

A bodzának egy másik különleges hatása, hogy immunerősítő. Teáját már évszázadok óta használják lázas állapotok csillapítására, mert izzaszt. De emellett a bogyója, mely ősszel szedhető kiváló immunerősítő. De a virágának ugyanilyen jótékony hatásai vannak.

Hashajtó hatása

Enyhe hashajtó hatása is van. Kicsi gyerekeknél, akik szorulásosak érdemes kipróbálni, hogy miképp hat. Már számos visszajelzést kaptam, hogy sokaknak segített.

 

Figyelem! Ha a szárával együtt sütitek ki esetleg palacsintatésztába, akkor ne lepődjetek meg, hogy hashajtó hatása még jobban fog érvényesülni! 

 

Bodzaszörp receptek

A recept nagyon egyszerű, s ezt bármelyik ehető virággal kipróbálhatjátok.

Készíts egy egyszerű limonádét – ízlés szerint cukorral, citrommal, vagy citromsavval.

Nálunk ez úgy szokott kinézni, hogy naponta szedjük a bodzavirágokat, s egy 5-6 literes edénybe mindig áznak, s a másnap estét már nem is élik meg, mert nagyon finom és hamar elfogy.

Káros-e a szörpben lévő cukor? 

Én úgy gondolom, hogy ha máskor nem visszük túlzásba a cukor fogyasztást, akkor nem. Viszont aki nyírfacukorral szeretné helyettesíteni a cukrot, akkor csak óvatosan! Sajnos a nyírfacukor hasmenést okozhat, amely sokszor igen kellemetlen, s ahelyett hogy segítenénk, ártunk magunknak, s a családtagjainknak!

 

 

 

Gyors bodzaszörp:

kb. 10.15 bodzavirágot áztass be egy egyszerű limonádéba – itt is használhatsz citromsavat, ha a citrom nem savanyítja be a szörpöt eléggé. Hagyd állni egy éjszakán át, s már kész is ! Ez nem áll el, igyekezzetek meginni, minél hamarabb!

Ha tartós bodzaszörpre vágysz, akkor már más a felállás. 

Amire szükséged lesz:

kb. 30 bodzavirág

2 kg cukor

citromsav – 1 kanálnyi

tartósítószer – ha nem akarsz annyi cukrot belerakni.

A leszedett bodzákat tedd bele a cukros, citromsavas vízbe, majd hagyd állni 1-2 napig. Figyelem! A bodzavirág hamar elkezd rohadni, s akkor gyorsan át kell szűrni! Mikor átszűrted a lét forrald fel, érdemes ilyenkor még megkóstolni, hogy mennyire citromos. Ha gondolod kis nátrium-benzoátot (kiskanálnyi elég!), vagy készen kapott szörp tartósítót is tehetsz bele, de ha minél több cukrot használsz, annál tartósabb lesz. A forralás után tedd üvegekbe, s már kész is a bodzaszörpöd télire. Figyelem! Műanyag flakonba ne tedd!

Fontos! 

  • soha nem forgalmas utak mellett szedjétek le!
  • ha tetves hagyd ott!
  • esőzés után várj míg újra megsüti a nap, akkor több lesz benne a virágpor, ami fontos, mert ettől lesz finom a szörp!