Milyen teát készíts a gyereknek? Legyen citromos mézes, vagy ennél több, tartalmasabb, s akár még gyógyítson is? Érdemes elgondolkozni, s figyelembe venni azokat a gyógynövényeket, amelyek nemcsak  finomak, hanem hasznosak is. Melyek azok a gyógynövények, amelyeket ilyenkor ősszel akár váltogatva, akár egy keverékbe belerakva is adhatsz a gyerekeknek!

Csipkebogyó – Talán ez az aduász tea! Az őszi immunerősítés egyik fő alkotóeleme, hiszen a csipkebogyó sokkal több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Elkészítésénél viszont figyelj oda, hogy soha ne forrázd le a bogyókat! Ezeket mindig este kell beáztatni! Egy- két kanál csipkebogyót áztass be kb. 5 dl hideg vízbe, ha tisztított víz, az még jobb, majd reggel szűrd le, s egy kicsit melegítsd át. A csipkebogyó tea nagyon savanyú, így érdemes egy kis mézzel édesíteni!

 

 

Hárs – A köhögés legfőbb ellenszere! Már a nátha kezdetekor érdemes rá gondolni! Jó sok mézzel, akár meg is előzhető a megfázás! Ha viszont a köhögés már elindult, akkor is jó hatással lehet a szervezetre, mert csökkenti a köhögési ingert, illetve segít felszakítani a letapadt nyákot. Komolyabb köhögéses betegségnél viszont mindenképp érdemes orvosnak is látnia a beteget!

 

Citromfű – Hogy jól induljon mindenkinek a napja, ezért fontos a citromfű teája! Hiszen a citromfű nyugtató hatású, s azoknak a gyerekeknek kiváló lehet, akik egy kicsit stresszesen indulnak az óvodába, vagy az iskolába. Esténként is ihatjuk, de soha ne lefekvés előtt… Enyhe nyugtató hatása segíti a könnyed alvást is!

 

Menta – Ha fáj a gyomor, vagy görcsöl a has, akkor a menta teánál nem is lehet jobb segítség! A menta tea íze nagyon karakteres, ezért fontos, hogy ne sokáig és ne sokat áztassunk, vagy keverjük össze egy másik teával, pl. édesköménnyel, ánizzsal.  Csecsemőknek semmi esetre se adjunk belőle, s a kisebb gyerekeknél is csak fokozatosan vezessük be! Ha viszont már megszerették, akkor hasfájós, görcsös tüneteknél mindig gondoljunk rá!

 

Lándszás utifű – A köhögés másik legjobb ellenszere! Inkább szirupban találkozhatunk vele, teáját kevésbé ismerjük. Ha teaként vásároljuk, akkor elkészítése ugyanúgy történjen, mint bármelyik másik szálas teánál, azaz egy teáskanálnyit őrleményt forrázzunk le 4 dl. vízzel, majd 5 perc állás után már ihatjuk is.  Nagyobb gyerekek kipróbálhatják a torok öblögetést is, mert a lándszás útifű teája erre is kiváló: baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatású.

 

Bodza virág – A bodzavirágát ilyenkor ősszel is nagy becsben kell tartani! A virágból készült tea, a náthás, megfázásos betegségek elsődleges ellenszere! Izzasztó hatása miatt főleg este kell inni, mikor már biztos ágyba kerülnek a gyerekek. Ez a tea, nemcsak hatásos, hanem nagyon finom is! Mézzel és citrommal ízesítve olyan, mintha bodzaszörpöt innánk.

Még egy ötlet ide a végére. A teákból készíthetünk keverékeket is, amelyeket az egész család is ihat! 

Téli keverék tea:

1 zacskó hárs

fél zacskó bodza

negyed zacskó kakukkfű

fél zacskó citromfű

s, hogy szebb legyen a színe: negyed zacskó hibiscus virág.

Öntsd össze a teákat, majd jól keverd össze, s tedd egy jól zárható edénybe – soha ne fémbe!!! – s reggelente már ihatod is a saját teakeverékedet!

 

Egészségetekre!