Készíts levelekből képeket, koszorút! Ugráljatok a hatalmas levélkupacokban, gyűjtsetek minél több és színesebb leveleket! Engedjük, hogy ez a csodás évszak és bearanyozza napjainkat! Tippek, ötletek! 

Készítsetek belőle képeket 

Játszatok a gyerekekkel, s gyűjtsetek minél többféle színű lehullott levelet, majd kezdődhet a játék! Érdemes megfigyelni, s beszélgetni a gyerekekkel a sokféle levelekről, a színekről. Milyen mintát ad ki egy-egy levél, vagy mire hasonlít? Az őszi színekben pompázó levelek: bordó, sárga, vörös, narancssárga olyan színek, amelyekkel ersősítjük testünk alsó csakráit, azaz a gyökér, szakrális és hasi csakrákat, s a hozzájuk tartozó szerveinket.

Mi levél mandalákat és levél spirált raktunk ki. De a gondosan lepréselt levelekből akár valódi képeket is készíthettek, de friss levélből lehet nyomdázni is.

 

Egy-egy plusz ötlet az egyszervolt.hu műhely rovatából:

Levélkép:

https://egyszervolt.hu/muhely/muhely-levelkompozicio.html

Őszi levél koszorú:

https://egyszervolt.hu/muhely/muhely-oszi-levelkoszoru.html

Mert az avarban ugrálni jó! 

S nemcsak jó, hanem kötelező is! A legjobb, ha óriási kupacot halmoztok fel lehullott levelekből, s utána nekifutásból ugorjatok bele. A gyerekeknek kiváló, hogy végre egy teljesen új közegben próbálja ki magát. Hogy megtapasztalja, milyen a levél kupac tetején lenni, mennyire tartja meg a súlyát, milyen az illata az őszi lehullott avarnak. S egyben egy kicsit a levegőn is vannak, s játszva segítenek a szülőknek összegyűjteni a lehullott leveleket.

 

Avart égetni tilos 

Viszont a lehullott avart, ha összesöpörtétek, soha nem égessétek el! Az avarégetésnek számos mellékhatása van: egyrészt nagyon lassan égnek el a levelek, s inkább csak füstölnek, mint valódi égést okoznak, másrészt rengeteg  káros anyag kerül így a levegőbe. Így például: szénmonoxid, szénhidrogének, nitrogén oxidok és még sorolhatnám. Amit ezeknek a káros anyagok hatásairól tudni kell, hogy fejfájást, köhögési ingert, légúti irritációt, szem irritációt okoznak. S valljuk be, ki szereti ezt a füstöt beszívni?

Ezért a lehullott avart teljesen felesleges elégetni! Érdemes inkább egy helyre összesöpörni, ahol lebomlik, s hasznos humusz  válik belőle.

Kellemes őszi levélsöprögetést mindenkinek!