Idén nagyon jó termés ígérkezett a bodzából. Szinte roskadoztak a bodzabokraim, gyönyörű színekben, és rengeteg terméssel. Bevallom nem olyan egyszerű a szörp elkészítése, viszont nagyon hatékony, s csak ajánlani tudom, hogy igyátok! Hogyan készíts bodzabogyóból szörpöt? S, ha kíváncsiak vagytok, hogy hogyan kell elkészíteni a szörpöt, s hogy mi mindenre hat, akkor olvassátok el a bejegyzést! 

Bodza hagyománya ősszel

Ilyenkor ősszel a régiek újra felhasználták a bodza termését, s a bogyójából készítettek szörpöt. A bodzabogyó rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, szirupja hatásosan gyógyítja a hurutos köhögéseket, s emellett immunerősítő is. Mikor elkészül, akkor érdemes kortyonként, lassan elfogyasztani, így még jobban hat. Gyerekeknek szörpként adjátok.

Elkészítése 

Amire szükséged lesz:

Bodzabogyók – jó sok!

villa

Miután leszeditek a bodzabogyókat, egy villával könnyen le tudjátok szedni a bogyókat a száráról. Majd jól mossátok meg!

A bogyók tele vannak maggal, amelyektől úgy tudtok gyorsan megszabadulni, ha egy gyümölcsturmixon keresztül átpréselitek. Tudom bonyolult feladat, de még mindig nincs vége, mert sajnos még egyszer át kell szűrni, mert még mindig maradnak benne magok.

Szörphöz: 

4 liter bodzaléhez adj hozzá fél kiló cukrot, egy kis citromsavat, s egy kis tartósítószert ( ha szeretnéd), majd jól főzd fel és tedd el üvegekbe! 

Készíthetsz belőle likőrt is:

Likőr bodzabogyóból: Kiváló karácsonyi ajándék lehet, ha idejében leszedsz egy tálnyi érett bodzabogyót, majd beáztatod pálinkába, vodkába. Egy jól zárható üvegben hagyd állni körülbelül hat-hétig. Utána szűrd le, s mennyiségtől függően: egy 7dl. üvegben áztatott bodzához, forralj fel 3 dl. vizet, s ebben oldj fel 4 kanál cukrot. Persze ez ízlés dolga, hogy mennyire szereted édesen. Majd töltsd bele szép üvegekbe a kész likőrödet!

Egészségetekre!