Már megint ködösek a reggelek, keringenek a bacilusok, újra kezdődnek a köhögések, a reggeli orrfújások. Mit tegyünk, hogy ne a megfázásról szóljon az egész tél? Amellett, hogy sok -sok vitamint kell enni, érdemes ezeket az alternatív módszereket is kipróbálni! 

 Gyerünk ki a szabadba! 

Akár esik, akár fúj, egy kis időt akkor is érdemes a szabad levegőn lenni! Angliában, ahol sokszor esik az eső, a gyerekek és persze a szülők, már felkészültek az esőruhákkal, a gumicsizmákkal. Azt hiszem ez nem olyan bonyolult nálunk sem, s ha csak kicsit szemerkél az eső, vagy épp ködös az idő, akkor is érdemes kint lenni a levegőn!  A réteges öltözködés nagyon fontos ilyenkor, de persze azért arra is figyeljünk, hogy ne izzadjon lea gyerek, mert akkor hamar megfázhat. S, azt se felejtsük el, hogy a kinti játékok sokszor érdekesebbek, mint a bentiek.

Legyen színes az eledelünk! 

Igaz a nagy vitaminbomba időszaka lejárt, s ilyenkor ősszel már jóval kevesebb a gyümölcs. De, most van a sütőtök szezonja, ami páratlan vitaminforrás. Vagy itt van a szelídgesztenye, amiben szintén rengeteg B vitamin van. Az almaszüreten már túl vagyunk, s rengeteg féle almát lehet ilyenkor kapni! Közeledik a narancs, a mandarin, a grépfruit, a kivi és a banán időszaka! Ezeket se hagyjátok ki! Egy finom gyümölcssaláta minden gyereket levesz a lábáról!

Méz és társai

Sokan a méztől félnek, hogy esetleg allergiát okozhat a gyerekeknek. De, ha már kipróbáltuk, s nem volt semmilyen gond vele, akkor érdemes akár kúraszerűen is enni. Nem is a teába rakni, hanem édességként nyalogatni. A bátrabbaknak ajánlom, hogy kóstoljanak meg többféle mézet: virágméz, hársméz, repceméz, selyemfűméz, propoliszos méz, s még sorolhatnám. Érdemes akár kóstolgatós versenyt is rendezni, hogy vajon melyik méz, melyik volt? S, akkor még a propoliszról nem is beszéltem, melynek gyógyító és immunerősítő hatása bizonyított. Gyerekeknek az alkoholmentes változatát ajánlom, akár tablettaként is!

Természetes C-vitamin forrás – Csipkebogyó

A legjobb C- vitamin forrás a csipkebogyó, amelyet már érdemes ilyenkor elkezdeni gyűjtögetni. Amikor már megcsípte a dér, s már jó puha, akkor még ott helyben is ehetjük. De teaként is fontos lenne, hogy igyuk. A szárított csipkebogyót áztassuk be este, s reggel leszűrve- kicsit megmelegítve – már ihatjuk is. Higgyétek el, mindenkinek ez lesz a kedvenc teája!

Szaunázzunk a gyerekekkel

A szaunázás a messzi északi országok találmánya, ahol a nagy hidegben mindig bebújtak egy meleg kis házikóba. Szerencsére szaunázni már egyre több helyen lehet, akár otthonunkban, akár az uszodákban. Amire viszont figyeljünk nagyon oda: gyerekekkel soha ne nagy hőfokú szaunába menjünk! 60 fokos már bőven elég, hogy izzadjon, erősödjön. S nemcsak a meleg van a gyerekek immunrendszerére jó hatással, hanem a különböző illatú szaunaolajok. A menta, az eukaliptusz, citrusok, mind-mind nyugtató hatásúak, tisztítják a légutakat, a tüdejüket. Érdemes kipróbálni, s akár egy családi programként beiktatni az életünkbe.