Elérkezett az Ádvent, s nemsokára itt a karácsony. Én már ilyenkor elkezdek azon gondolkodni, hogy milyen ajándékokat adjak a szeretteimnek. Most a kandírozott gyömbérrel nyitom a sort, amelynek az elkészítése valóban gyerekjáték!


Ehető ajándékok
A karácsonyi ajándékok sokszor fejtörést okoznak a családban, s ez így volt nálunk is, mikor gondoltam egyet, hogy én befejezem a felesleges vásárlást, s inkább magam gyártok ajándékokat. Még pedig olyanokat, amelyeket meg tudnak enni, kóstolni, inni, s mikor előveszik, akkor ránk gondolnak. Így vagyok most is december elején – most kandírozott gyömbérrel nyitom a sort.
De korábban már készítettem: chutneykat, szörpöket, likőröket. Ezekkel a receptekkel is hamarosan jelentkezem!
Kandírozott gyömbér
A kandírozott gyömbérnek azért örültem meg annyira, mert sokszor a náthás nyavalyás betegségek kezdetekor mindig jól jön egy gyömbér tea. De nincs mindig időm teát főzni, ezért korábban mindig keresgéltem, hogy hol lehet gyömbércukrot venni. Sajnos itthon nem nagyon találtam, pedig olyan jó érzés, mikor csak benyúlok a táskámba, s ha kell, akkor megeszek egyet. Néha a gyerekeim is elcsábultak egy-egy cukorra.  S ilyenkor az a tudat erősödik meg bennem, na tettem valamit az egészségemért, erősítettem az immunrendszeremet.
Hogyan készül a kandírozott gyömbér?
Nem kell hozzá más, mint jó sok gyömbér, cukor és víz.
Végy egy nagyobb darab gyömbért!
Pucold meg, vágd fel apróra.
Tegyél az edénybe egy bögre cukrot, két bögre vizet , majd tedd bele a felvágott gyömbért. Főzd, amígy a víz fele el nem fogy. Majd szűrd le és terítsd ki sütőpapírra, majd szórd be kristálycukorral. Utána jön a türelem –hagyd száradni egy-két napig. S máris csomagolhatod.

Ami nagyon jó ebben az ajándékban, hogy nagyon finom, egészséges.

A gyömbér kiváló a toroknak, kezdődő náthára, gyomor panaszokra, bélproblémákra.