Ti is ültettek fűszernövényeket? Szoktátok használni is? Vagy csak az illatukban gyönyörködtök! Szedjétek, főzzetek velük! Higgyétek megéri! 

Rozmaring
A Rozmaringról sokan azt gondolják, hogy csak télen érdemes használni, mikor egy nagyobb húst pácolnánk be. Pedig azt kevesen tudják, hogy a rozmaring a legjobb tartósító szerünk egyike. Ha a legnagyobb melegben bepácoljuk a húsokat, akkor mindenképp tegyetek bele sok-sok rozmaringot. A fűszernövény illóolaja kiválóan tartósít! Ami viszont szintén nem elhanyagolható tény, hogy kiváló a grillezésnél.
Trükk: a hosszú rozmaring szárakat pucoljunk le, s pár napig szárítsuk. Mikor már jól kiszáradt, kiváló nyársként használhatjátok. A rozmaring nyársat nemcsak spórolásból ajánlom, hanem a rá felhúzott hús még fűszeresebb lesz, még finomabb!
Tipp: tegyetek a Gin Tonicba egy szál rozmaring szálat – az ital aromája egyedülálló lesz! Érdemes kipróbálni!

Bazsalikom
A klasszikus recept, mikor mozarellához és paradicsomhoz bazsalikomot teszünk, ugye mindenkinek ismert. Vagy a klasszikus bazsalikom pesto – érdemes ilyenkor nyáron elkészíteni, s akár télire eltenni!
Trükk: De szintén egyszerű recept, ha apróra vágjátok, s vajhoz keveritek. Majd az egészet hűtsétek be! Grillezésnél megbolondítja a húsok, vagy épp a zöldségek ízét!
De azt gondolom kevesen tudják, hogy a bazsalikom tisztítja az aurát, s kellemes illata szinte felfrissíti a lelket!
Menta
Hogy melyik mentát használjátok, az teljesen mindegy! Csak menta legyen! A menta frissessége, üdesége, illata szinte árasztja magából azt az érzést, hogy hűsölésre kiváló! S valóban! A finom koktélok menta nélkül elképzelhetetlenek. Íze a legegyszerűbb ételeket is feldobja, legyen az például a tzatziki, vagy épp egy jegestea, amelybe díszítésként rakjátok. S, akkor még a Mojitoról nem is beszéltem, ami Hamingway kedvenc itala volt – s milyen igaza volt! Mert a nagy melegben talán az egyik legjobb hűsítőnk!

Kakukkfű
A friss kakukkfű illata és íze nem hiányozhat  a legjobb pácokból. Felhasználhatjátok bármelyik húshoz, csirkéhez, disznóhoz vagy épp bárányhoz. De íze ugyanúgy passzol a zöldségekhez is! Ha kedvetek van készítsetek belőle fűszeres olajat, higgyétek el érdemes kivárni, hogy pár napig, hétig ázik a friss kakukkfű az olivaolajba- utána minden főzéshez csak ezt akarjátok használni!
Tipp: De ne feledjük el, hogy teaként is kiváló – főleg ilyenkor nyáron, a nagy melegben, egyrészt azért, mert a meleg ital csökkenti a hőérzékünket, másrészt a kakukkfű csökkenti az izzadást!

Kapor
Sokan nem szeretik az ízét, vagy csak nagyon nehezen barátkoznak meg vele. Pedig nincs is jobb egy friss nyári kapros tökfőzeléknél, mely megadja az étel frissességét, üdeségét. S akkor még a kovászos uborkáról nem is beszéltem, hogy kapor nélkül szinte elképzelhetetlen! De a bátrabbaknak ajánlom, hogy próbálják ki salátákba is, akár joghurtos salátaöntetbe! Higgyétek el megéri!
Babérlevél
Ezt a friss fűszert is, mintha elfelejtenénk, s csak a krumplifőzelékben látjuk viszont. Pedig a grillezők szerelmeseinek csak ajánlani tudom. Érdemes kipróbálni, hogy a húsokat, vagy épp a halakat bepácolni.