Ti is ültettek fűszernövényeket? Szoktátok használni is? Vagy csak az illatukban gyönyörködtök! Szedjétek, főzzetek velük! Higgyétek megéri!
Rozmaring
A Rozmaringról sokan azt gondolják, hogy csak télen érdemes használni, mikor egy nagyobb húst pácolnánk be. Pedig azt kevesen tudják, hogy a rozmaring a legjobb tartósító szerünk egyike. Ha a legnagyobb melegben bepácoljuk a húsokat, akkor mindenképp tegyetek bele sok-sok rozmaringot. A fűszernövény illóolaja kiválóan tartósít! Ami viszont szintén nem elhanyagolható tény, hogy kiváló a grillezésnél.
Trükk: a hosszú rozmaring szárakat pucoljunk le, s pár napig szárítsuk. Mikor már jól kiszáradt, kiváló nyársként használhatjátok. A rozmaring nyársat nemcsak spórolásból ajánlom, hanem a rá felhúzott hús még fűszeresebb lesz, még finomabb!
Tipp: tegyetek a Gin Tonicba egy szál rozmaring szálat – az ital aromája egyedülálló lesz! Érdemes kipróbálni!
Bazsalikom
A klasszikus recept, mikor mozarellához és paradicsomhoz bazsalikomot teszünk, ugye mindenkinek ismert. Vagy a klasszikus bazsalikom pesto – érdemes ilyenkor nyáron elkészíteni, s akár télire eltenni!
Trükk: De szintén egyszerű recept, ha apróra vágjátok, s vajhoz keveritek. Majd az egészet hűtsétek be! Grillezésnél megbolondítja a húsok, vagy épp a zöldségek ízét!
De azt gondolom kevesen tudják, hogy a bazsalikom tisztítja az aurát, s kellemes illata szinte felfrissíti a lelket!
Menta

Kakukkfű
A friss kakukkfű illata és íze nem hiányozhat a legjobb pácokból. Felhasználhatjátok bármelyik húshoz, csirkéhez, disznóhoz vagy épp bárányhoz. De íze ugyanúgy passzol a zöldségekhez is! Ha kedvetek van készítsetek belőle fűszeres olajat, higgyétek el érdemes kivárni, hogy pár napig, hétig ázik a friss kakukkfű az olivaolajba- utána minden főzéshez csak ezt akarjátok használni!
Tipp: De ne feledjük el, hogy teaként is kiváló – főleg ilyenkor nyáron, a nagy melegben, egyrészt azért, mert a meleg ital csökkenti a hőérzékünket, másrészt a kakukkfű csökkenti az izzadást!
Kapor

Babérlevél
Ezt a friss fűszert is, mintha elfelejtenénk, s csak a krumplifőzelékben látjuk viszont. Pedig a grillezők szerelmeseinek csak ajánlani tudom. Érdemes kipróbálni, hogy a húsokat, vagy épp a halakat bepácolni.
No comments yet.