Ilyenkor ősszel a boré, a szüreté a főszerep. Ám ezúttal egy kicsit másképp gondoltam a borra. Készítsetek ti is fűszerbort, nemcsak finom, de még gyógyít is. 

Gyógyborok 
A gyógynövények erejét, esszenciáját már évszázadok óta próbálják kivonni a használók. A legegyszerűbb módszer, ha teát főzünk a növényből, de ha már nagyon unjuk a teázást, akkor érdemes valami más módszert alkalmaznunk. Már a középkorban a szerzetesek is készítettek számtalan fűszerbort, azaz a növényeket borban áztatták. Ez volt az egyik módszerük a gyógynövények felhasználására, de sokszor ennél erősebb alkoholt használtak, de ezeket inkább tinktúraként használták, külső borogatásra.

Fűszerbor
Mi kell egy jó fűszerborhoz? Természetesen fűszerek, olyan növények, amelynek a hatása a hétköznapokban is fontosak számunkra. Az egyik legkézenfekvőbb növény a zsálya, amelynek a gyógyereje hatalmas.

Zsályás fűszerbor
A zsályát már az ókorban is nagy becsben tartották, a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás növenye volt. Nemcsak gyógyításra használhatjuk, hanem kiváló egy –egy hús sütésénél, mert még jobban kihozza a sült hús ízét, zamatát.
A zsálya, mint gyógynövény fontos izzadság gátló növény, s főleg a klimaxban szenvedőknek nyújt segítséget. De emellett kiváló toroköblítő, a torokfájást elmúlasztja, kicsit görcsoldó is, tehát menstruációs problémáknál is használhatjuk.

Hogyan készül a fűszerbor? 
Mint minden borhoz, ehhez is idő kell, hogy jó legyen. Az elkészítése nagyon egyszerű.
Szedjetek egy pár levél orvosi zsályát, s mellé egy kis rozmaringot. Majd a hozzávalókat tegyétek bele egy üvegbe, s öntsetek rá jó minőségű bort. Az így elkészült bort hagyjátok állni legalább 2 hétig, majd szűrjétek le. Így önmagában is finom ital, de egy kis szódával megviccelve még élvezetesebb lesz.