Tudtátok, hogy beavatási szertartásnak számított, ha egy lánynak megmutatták a Kossuth Kifli receptjét? S azt tudtátok, hogy miért pont mandulás a sütemény? Nos sokféle legenda kering a sütemény körül, járjunk is utána! 

 

Kossuth kedvencét – mármint a receptet sokáig még leírni sem lehetett, pontosan úgy öröklődött tovább, mint a népmesék. Régen beavatási szertartásnak számított, ha egy lánynak megmutatta az édesanyja, vagy a nagymamája a receptet. Sokáig csak a hozzávalókat mesélték el, de a pontos adagokat eltitkolták. A fiatal lányok csak nézhették, hogy miként kell elkészíteni, vagy épp csak segédkezhettek a sütésnél. Amikor már megértek rá, akkor már ők is megsüthették. Régi hagyomány volt, hogy csak abból a lányból lesz jó feleség, aki el tudja készíteni ezt a finomságot!

A finom sütemény egyik alap hozzávalója a mandula, amivel a tetejét kell megszórni. Ennek a mandulának köszönhetjük, hogy Kossuth kedvence lett.

Történt ugyanis, hogy Kossuth gyerekkorában beteg lett, s édesanyja a helyi gyógyfüvesasszonytól kért segítséget, aki sok keserű növényt ajánlott. A kisfiúnak, ahogy akkor szokás volt, a keserű ízű gyógyfüvet narancsos, mandulás labdacsba rejtették el. Így könnyebben ették meg anno a gyerekek a gyógyszereket. Ez az íz örökre megmaradt Kossuhtnak, s nagyon kedvelte, mert a gyerekkorára emlékeztette. Később amikor a politikusnak kedveskedni szerettek volna, akkor mindig mandulás süteményt sütöttek neki, esetenként naranccsal megfűszerezve.