Napközben fázol? Plusz zoknikat húzol a lábadra? Folyamatosan hideg a kezed, az orrod? Ilyenkor a hőérzetünk változik meg, s miközben normális hőfok van a szobában, mégis hideget érzünk. Mit tehetünk ez ellen? Érdemes ilyenkor  is az étkezési szokásainkon változtatni, s olyan gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztani, amelyek melegítenek. 

Nagyanyáink még tudták 

Ha visszatekintenénk  100 évvel korábban, hogy miket főztek nagyanyáink hétköznaponként, akkor döbbenten látnánk, hogy az akkori konyha és főleg az alapanyagok mennyivel egyszerűbbek voltak, praktikusabbak. Abban az időben szinte mindenki alkalmazkodott az évszakváltáshoz, s azt főzték meg, amit lehetett kapni. Paradicsom, vagy épp paprika akkor elképzelhetetlen volt az asztalon. Ellenben sok-sok gyökérzöldség került a lábasba – répa, fehérrépa, cékla, s sokféle káposzta, nyersen vagy savanyítva, tökfélék, szárított hüvelyesek, magok. Ezekben a zöldségekben még ősszel rengeteg vitamin raktározódott el, amelyeknek a hatását  ilyenkor télen élvezhetjük. Ilyenkor előkerültek a nyáron eltett lekvárok, befőttek, amelyekkel egy kicsit a nyár varázsát hozták vissza a hétköznapokba.

Hűsítő gyümölcsök 

A téli időszak nagy kedvencei a narancs, mandarin, a kivi sajnos mind hűtő gyümölcsök.  Így, ha azt gondolnánk, hogy ezekkel a gyümölcsökkel csupa jót teszünk magunknak,  akkor nagyot tévedünk. A vitamin  tartalmuk valóban magas, viszont nem melegítenek bennünket, hanem hűtenek. Ahhoz, hogy az egyensúly megmaradjon a szevezetben érdemes ezek mellé a almát, körtét, vagy épp gyömbért fogyasztani. A gyömbérből kiváló tea készíthető, de akár leveseinket is ízesíthetjük vele.

 

 

 

Nyers étel hűt

Hány nagymama készített vajon görög salátát a téli szünetben? Télen egyáltalán nem egészséges a nyers saláta fogyasztása. Hiszen ennek is hűsítő hatása van.  Inkább pároljuk meg a zöldségeket, s azt tálaljuk fel a önmagában, vagy a párolt hús mellé. Nemcsak a zöldségeket lehet párolni, hanem a gyümölcsöket is, azaz készítsünk  kompótokat a gyümölcsökből. Almából, körtéből igazán ízletes, s még a sült hús mellé is kiváló!

 

 

Tél fűszerei 

Télen érdemes a csípősebb fűszerekhez nyúlni. Ilyenkor kimondottan jól esik a fokhagymás piritós, a kicsit csípősebb levesek pl. húslevesbe csípős arany, vagy a chili paprika és  a gyömbér. Tudtad, hogy a fahéj, a kardamon, az ánizs, a szegfűszeg is melegítő hatású fűszerünk? Tehát teáinkat, kávénkat is megfűszerezhetitek egy kis fahéjjal, kardamonnal! Hatása nem fog elmaradni!

 

Jó melegedést kívánok!