Nemrég a kertünkben talált a lányom szamócát! Boldogan hozta oda, s már kóstolta is volna meg, mikor még gyorsan észbe kaptam, s még épp a szája elől húztam el! Ez nem szamóca, hanem pimpó! Figyeljetek rá, mutatom, hogy mi a különbség, s azt is írom, hogy miért nem ehető!

 

Az erdei szamócát könnyű felismerni, mezőkön nő, inkább június elején érik be. Könnyen felismerhető, mert a kis gyümölcs az indákon lefele nő, szinte eltakarják a levelek! Illatáról is hamar felismerhetitek, mert jellegzetes, az eperhez hasonló az illata, de sokkal intenzívebb!

 

De mi a helyzet a pimpóval, mégpedig az indiai szamóca elnevezésű növénnyel?

Első ránézésre nagyon hasonló a levele, a termése is, szinte majdnem úgy néz ki, mint az erdei szamóca, de mégsem!

Termése felfele növekszik, nem takarja el a levél! Jellegzetessége még, hogy nagyon kerek a pimpó, s a szamóca nem kerek! Illata nincs! A levelei is hasonlít a szamócához, de mégis más, sokkal sűrűbben nőnek!

 

Milyen hatásai vannak, ha megeszitek? Főleg emésztési zavarokat okozhat, enyhe hasmenést!

Érdekessége még, hogy amellett, hogy a termése mérgező, a növény többi része gyógyhatással rendelkezik! Leveleit összezúzva borogatásként szokták használni, kelésekre, rovarcsípésekre. De erre kiváló még a petrezselyem levele, vagy a cickafark és lándszás útifű levele is, tehát nem kell direkt ezt keresgélni!

Fontos, hogy ha ilyet láttok a kertben, vagy talajtakarónak vettétek, semmiképp ne egye meg a gyerek! Figyelmeztessétek rájuk őket!