A téli időszakban, mikor hamar sötétedik, sokszor még napközben is sötét van, borús, hideg az idő, akkor érdemes olyan gyógynövényeket használni, amelyek nemcsak gyógyítanak, hanem a lelket is felvidítják.
Kamilla
A kamillavirágból készült teát hívhatjuk nagyanyáink gyógyteájának is. Érdemes leporolni a receptjeit, s ma is inni egy-egy teát a főzetéből. Nemcsak belsőleg segít, hanem külsőleg is.
Klasszikus felhasználása: a kamillás gőzölés, mely enyhíti a köhögést és a vírusos vagy bakteriális légúti fertőzések tüneteit.
Emellett növeli az immunrendszer működését.
Teaként: kimondottan a gyomorpanaszokra alkalmazhatjuk, rosszullét, hányinger, bélgyulladás tüneteire kiváló.
Kamillaolaj: csökkenti az idegességet, akár gyermekeknél is alkalmazhatjuk.
Tipp: 75 ml. vízbe,vagy kamillateába tegyünk 25 ml alkoholt ( ez lehet vodka, vagy pálinka), és 10 csepp kamilla olajat. Máris kész a friss, nyugtató szobaillatosítónk!
Teája megfázásra, influenzára az egyik legjobb gyógynövény. Izzasztó hatása van, ezért érdemes a forró tea elfogyasztása után gyorsan melegbe bújni, s hagyni, hogy kiizzadjuk a betegséget. Emellett fontos tudni róla, hogy idegnyugtató hatása is van. Viszont szívbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása!
Tipp: a hársfatea hatása még erősebb, ha esetleg hársmézzel ízesítjük meg!
Bodzavirág
A tavasz illatát csempészi be a télbe! A bodzavirág teája pont ugyanolyan illatú, mint a bodzaszörp. Íze finom, ízletes. Igazi gyerekbarát tea! A náthás időszakban nagyon hasznos, mert izzasztó hatású, segít, hogy minél hamarább vészeljük át a megfázásos betegségeket!
Citromfű
Segít, hogy a téli lehangoltságban egy kicsit felfrissüljön a lelkünk! Nyugtat, lazít! Érdemes esténként egy-egy pohárral meginni, s álmunk is kellemesebb lesz tőle. Gyerekeknek is adhatunk belőle, természetesen a mennyiség kevesebb legyen. Elkészítése egyszerű, csak a leveleket kell leforrázni, majd pár perc után leszűrni!
Ízesíteni nem szükséges, mert a citromfűnek önmagában is finom íze van!
Zsálya
A zsályából készült tea, kiváló toroköblögető. Meghűléses betegségeknél alkalmazzuk! Fontos tudni az elkészítésénél, hogy a zsálya leveleit mindig főzzük, legalább 2 percig, hogy a benne lévő tujon kiforrjon! Utána lehet inni, s kedv szerint ízesíteni.
No comments yet.