Ha a karácsonyi illatokra gondolok, akkor nekem ezek az illatok jutnak eszembe: narancs, fahéj, mandarin, szegfűszeg, fenyő, vanília. Illatok, mely visszaköszönnek a süteményekben, az illatlámpákban, a karácsonyfánál, a finom gyümölcsökben. De vajon melyik mire jó, s vajon miért ezek az illatok lengik be az adventi időszakot? 

Mikor illóolajokról beszélünk, akkor tudnunk kell, hogy a szaglószervünk az egyetlen olyan érzékszervünk, amely a limbikus rendszerrel van közvetlen kapcsolatban. Mit is jelent ez? A limbikus rendszerünk az, ami befolyásolja az idegeket, az érzelmeket és a lelket. Különböző hangulatokhoz, érzelmekhez más-más illat társul. Köztudott, hogy a hangulatváltozásunkkor még a mi testünk illata is megváltozik. Az adventi időszakban pedig kimondottan vágyunk az ünnephez kötődő illatokra, így például a narancsra, a mandarinra, fahéjra, szegfűszegre, fenyő és vanília illatokra.

Vegyük sorra ezeket az illatokat, hogy ezek miként hatnak ránk.

Narancs 

Ha külsőleg alkalmazzuk, akkor tompítja a gondot és bánatot. Melengeti a szívünket, derűssé, megértővé tesz  bennünket, s nem félünk a az új sorsfordító  feladatoktól.

A narancs illóolaj kiváló még: szíverősítésre, segíti az emésztést, kiegyensúlyozó, vérnyomáscsökkentő hatása van.

Mandarin 

Szintén kedélyjavító, frissítő, depressziót, lehangoltságot szüntető hatású. A mandarinolaj természetes frissessége, üdítő illata kimondottan vonzó, s még a gyerekek is nagyon szeretik. Frissít, feledteti a félelmet, bút, idegességet, jókedvre derít!

Fahéj

Illóolaja hatására nő az érzelmi melegség és biztonságérzés, oldódnak a lelki feszültségek, még az álmokat is megszínesíti, s szárnyakat kaphatnak a kellemes gondolatok. Mikor egy-egy süteménybe teszünk, ott is kifejti áldásos hatását: gyomor és szíverősítő, emésztést javító,élénkítő, átmelegítő hatású.

Szegfűszeg 

A szegfűszeg illata is kimondottan nyugtató hatású, jót tesz ha feledni kívánunk régi,rossz emlékeket és fogékonnyá tesz új benyomások, hasznos tapasztalatok iránt. Gyógyító hatása van, gyomorerősítő, görcsoldó, emésztésjavító és felfúvódáscsökkentő.

Vanília

A vanília illóolaja kimondottan jó hatással van a feldúlt idegállapotban lévőkre, a haragot csendesíti, s oldja a félelmet és a sikertelenség érzését. Nemhiába adunk édes süteményekhez, csokoládéhoz, vagy épp fagylalthoz vanília eszenciát.

Fenyő 

Megfázás esetén kiváló, ha illóolaját párologtatjuk a szobában. De emellett jó tudni, hogy idegerősítő, nyugtató hatása is van. Illata pont azt az érzést adja vissza, mintha egy kellemes sétát tennénk egy fenyőerdőben.

 

Összefoglalva ezek az illatok mind- mind nyugtató hatásúak, amelyeket az ünnepre készülődve, és az ünnepek alatt is érdemes párologtatni, szagolgatni, vagy akár a finom süteményekbe ízesítésként belerakni.

Mindenkinek kellemes, “illatos” készülődést kívánok!