Mielőtt bármilyen gyógyszerhez nyúlnánk, vagy esetleg komolyabb terápiába kezdenénk, érdemes a gyógyfüvekre bíznunk magunkat, vagy más alternatív gyógyászati módszerre. A cikk sorozat első részében azokról a növényekről írok, – receptekkel – amelyek már bizonyítottan segítettek. 

 

Mikor használd? 

Először is mielőtt bármilyen nyugtató növényhez folyamodnánk, fontos tisztában lennünk, hogy mi is a problémánk! Beszedhetünk bármilyen gyógyszert, ihatunk gyógynövény teákat, de ha mi magunk nem tisztázzuk le, hogy mi is az alapproblémánk, addig nem fogunk meggyógyulni! Érdemes feltenni magunkban a kérdést, hogy vajon miért jutottam el idáig, hogy pl. nem tudok éjszaka aludni, nyugtalanok a nappalaim, fáj a gyomrom, magas a vérnyomásom, ideges vagyok a családtagjaimmal, a legkisebb probléma is kiakaszt. Ássunk a mélyére, keressük a választ, de ne egyedül!!! Fontos, hogy legyen segítséged, akár a társad, akár a családból valaki, akinek szívesen elmondod a problémáidat, vagy ha nem bízol bennük, akkor keress fel egy szakembert!  Ha problémáidat felismered , már megtetted az első lépést!

Gyógynövények

Szerencsére rengeteg gyógynövény áll rendelkezésünkre, amelyek segíthetnek. A teájuk akkor lesz hatásos, ha komolyan vesszük, s valóban minden nap megisszuk a belőlük készített főzetet! Általános szabály, hogy a gyógyteákat maximum 6 hétig lehet inni, utána legalább 1-2 hét szünet szükséges, majd folytathatjuk a kúrát!

Macskagyökért – régóta bevált növényi gyógyszer, amely segít az elalvásban, elűzi az álmatlanságot! Tablettában is kapható – Valeriana néven – s valóban nyugtat, anélkül, hogy hozzászoknánk! Felzaklatott állapotban, érdemes bevenni belőle egy-egy tablettát. S itt azért szavazok inkább a tablettára, mert a teája rettentően büdös!!! De tényleg!

Citromfű – a legfőbb nyugtató növényünk, mely egyben az emésztést is segíti. Teáját gyorsan elkészíthetjük, 1 teáskanálnyira öntsünk 2 dl. forró vizet, hagyjuk állni, majd szűrjük le! A középkori gyógyászatban “Szívfűnek” is hívták vagy “szívvígasznak” – ezt a nevet egyrészt az alakja miatt kapta, mert levelei hasonlítanak a szívre, másrészt pedig hatóanyaga miatt is, mert nyugtatja a szívet!

Levendula – kutatások bizonyították gyógyhatását alvászavarok esetén, idegességnél, nyugtalanságnál. Nemcsak a lelki eredetű idegességnél ajánlott, hanem a gyomortáji idegességnél is használatos! Érdemes illóolajként használni, de teáját is ajánlom! 2 teáskanálnyi levendula virágot kell leforrázni egy csésze vízzel, majd 10 percig kell állni hagyni, s utána leszűrni! Inkább lefekvés előtt igyunk belőle!

Orbáncfű – alvászavarra, szorongásra, depresszióra kiváló a teája. Teát ugyanúgy forrázatként készíthetjük el, egy tesákanálnyit kell leforrázni, s majd állni hagyni, s utána leszűrni! Fontos, hogy fényérzékenyek napközben nem ihatják, csak este, illetve akik vérhígítót szednek.

Tanács! 

A citromfű teából érdemes hetente 1-2 x inni, akár egy-egy mozgalmas nap után egy csészényit elkészíteni! Ha komolyabb nyugtalanságot, idegességet, szorongást tapasztalunk, akkor próbálkozhatunk a többi teával, illetve egyéb más természetgyógyászati módszerrel – pl. fülakupunktúrával.

Gyerekeknek főleg a citromfű teában adhattok, de mindig jóval kevesebb dózisban , azaz fél teáskanálnyi mennyiséget forrázzatok le!