Október 15-e a Kézmosás világnapja! De vajon  tudnak -e a gyerekek kezet mosni? Hány percig mossák a kezüket? Elegendő-e, ha csak pár másodpercig leöblítik a kézfejüket? Vagy használjanak komoly fertőtlenítőket? Ötletek, hogy minél hatékonyabb legyen ez az alapvető tisztálkodási szokásunk! 

Hány percig kell kezet mosni? 

Hogy hány percig kell kezet mosni, nehéz megmondani. Átlagban hat másodpercet töltünk kézmosással, s akkor még ez soknak is számít, hiszen a gyerekek sokszor még ennél kevesebb időt szánnak rá.

Az ajánlott idő viszont legalább fél és egy perc , amely pont annyi idő, amíg elénekeljük pl. a Happy Birthday című dalt. 🙂

A hogyan mossunk kezet viszont már kicsit bonyolultabb.

Fertőtlenítőt is adhatunk a gyerekek kezére, viszont figyeljetek arra, hogy hamar kiszárítja a kezüket.  Sima szappan, vagy folyékony szappan kiváló a hétköznapi kézmosásra. Fontos, hogy ne csak a kézfejüket mossák meg, hanem gondosan dörzsöljék össze a szappant a tenyerükön, illetve az ujjaik között.

 

Mikor mossunk kezet? 

Természetesen akkor, ha koszos a kezünk.:) Amikor vírusos, influenzás időszak van. Alapvetően minden wc használat után, amikor hazaérkezünk legyen az munkahely, iskola vagy óvoda. Mikor a háziállatokat megsimogattuk stb.

Hogyan segítsd, hogy a gyereked még nagyobb kedvvel mosson kezet? 

Egy praktikus ötlet, ha a folyékony szappan üvegébe kis játékokat rejtesz el, vagy a gyerekek képét, amelyeket lelaminálsz. Így biztos nagyobb kedvvel fognak kezet mosni!

 

Illóolaj vagy kézfertőtlenítő? 

A kézfertőtlenítők sokszor praktikusak lehetnek, egy-egy utazás alkalmával, hogy ha nem tudjuk megmosni a kezünket. Viszont ennek a használata nem helyettesítheti a rendes kézmosást. Egy másik módszer a teafa illóolaj használata, mely vírus és baktériumölő. Használata egyszerű, egy -két csepp a tenyérbe, össze kell dörzsölni, s a nem kívánatos baktériumokat, vírusokat eltávolítja a tenyerünkről. Viszont egyik módszer sem tudja azt az érzést adni, mint, amikor alaposan megmossuk a kezünket!