Hiszen hányszor halljuk azokat a mondatokat, hogy “alig eszem!”, ” semmi zsírosat nem eszek!”, “egész héten koplaltam, de egy gramm sem ment le!”. Ugye ismerősek! Sokszor nem is gondolnánk, hogy mi lehet a baj, hol rontjuk el a fogyókúrát. Vajon milyen lelki vagy épp szervi okokra érdemes odafigyelni egy-egy fogyókúra során? Milyen külső támaszok adhatnak segítséget, hogy sikeres legyen a kúránk? A teljesség igénye nélkül egy-két tipp, amelyek fontosak lehetnek, mielőtt belevágnátok a nagy fogyókúrába! 

 

Diéta betartása

Mint mindenben a rendszeressség nagyon fontos, így a diétában, vagy a kiválasztott fogyókúrában is. Sokszor és sokat hangsúlyozzák, hogy a napi öt étkezés az egyik fő alapja a kúráknak! S persze az elfogyasztott kalóriák száma is fontos! Ahhoz, hogy fogyjunk a napi 1200-1300 kalória a kívánt mennyiség. Emellett pedig a tudatosság, hogy valóban olyan ételeket együnk, és akkor, amikor az megengedett.

Tudtad, hogy a bor, sör, égetett italok, pezsgők kalória mennyisége kimagaslóan magas? Így ezeket is érdemes kerülnöd! 

Szervi problémák

Sokszor egy-egy szervi probléma is okozhatja, hogy nem indul be a fogyás. Érdemes kivizsgáltatni a pajzsmirigy funkciókat, ha úgy gondoljuk, hogy már mindent elkövettünk a diéta érdekében, de semmi pozitív változás nem történt! A pajzsmirigy- alulműködése, sajnos tud ilyen problémát generálni.

Pajzsmirigy-alulműködés tünetei lehetnek: hajhullás, száraz bőr, hízás, székrekedés, hangulat változások, depresszió, fáradékonyság, koncentráció zavar, izomfájdalom, rekedt hang, libidó csökkenés, erős vagy rendszertelen menstruáció, felpuffadt arc.

Ha ilyen problémára gyanakszotok, akkor mindenképp fontos a fogyókúra előtt, egy gondos orvosi kivizsgálás, s utána lehet csak elkezdeni a kúrát! Fontos! Részletes pajzsmirigy funkció vizsgálatra külön kell beutalót kérni a háziorvostól! Az általános vérvétel eredményei kevés a helyes diagnosztizáláshoz! 

 

Emésztési problémák is állhatnak a sikeres fogyókúra hátterében! Mivel mindannyian mások vagyunk – s ez így szép :)- fontos hogy megfigyeljük, melyik ételekkel vagyunk barátságban. Lehet, hogy az egyik kúra azt ajánlja, hogy egyél sok zsírt, de esetleg nem bírja el az epéd, s esetleg begörcsöl tőle, rosszul leszel. Vagy a másik kúra a sok tojást, vagy épp semmilyen állati eredetű recepteket kínál. Fontos, hogy ismerjük meg a szervezetünket! Tudjuk, hogy mit szeretünk enni, mit bír el az epénk, a gyomrunk, mi okoz gondot, mi esik jól!

 

Képzeld el! 

Mielőtt belevágnál egy kúrába, fontos, hogy elfogadd a tényt, hogy te most másképp szeretnél kinézni. Mit mutat a tükör? S mit gondolsz te a lelki tükrödben magadról? Ha nehézségbe ütközik az elképzelés, akkor írd le! Tudatosítsd magadban, hogy honnan hova szeretnél elérni, hány kilót szeretnél lefogyni! Fontos, hogy hagyj időt magadnak, s főleg a szervezetednek! A fogyókúrák során a szervezet úgy fogadja a bevitt kevesebb kalóriát, mintha éheznénk. Először elkezd küzdeni, visszatartja a folyadékot, székrekedés is fennállhat. Ezért fontos, hogy tedd magad rendbe! Tudatosítsd, hogy ez neked megfelelő, te választottad ezt az utat, s a kívánt célt hamarosan el fogod érni!

 

Külső segítségek

Többféle segítség vár rád, ha fogyni akarsz. Ilyen a sport, a mozgás is! Napi 30 perc mozgás nélkül, ne várj csodát! Ha nem megy az intenzív mozgás, akkor kezd el csak a sétával. Utána a futással, tornával, szobabiciklivel! Mindegy mit mozogsz, csak mozogj! Felmosni is lehet úgy, hogy közben táncolsz! 🙂

Fülakupunktúra – a Hagyományos Kínai Orvoslás egyik ága a fülakupunktúra, amely szintén beindítja a kilók csökkentését! Egy általános kezelés során, melyen 5 pontot szúr meg a terapeuta: két lélek pont, három szervi: máj, vese, tüdő, máris elindul a szervezet méregtelenítése. Az akupunktúra segít, hogy visszaállítsa a szervezet helyes energiaáramlását. Emellett a fent sorolt szerveket méregteleníti, miközben a lélekpontok nyugtatnak, hogy könnyedén viseljük a kúrát. Kimondottan éhség pontot is lehet kezelni, mely csökkenti a túlzott étkezés utáni vágyat. Viszont fontos tudni, hogy a fülakupunktúra segítségével sem tudunk az egyik percről a másikra lefogyni. E terápia mellett is tennünk kell magunkért! Oda kell figyelni a helyes étkezésre, a mozgásra!