A mediterrán étrendre bármikor átszokhatunk, de legfőképp ilyenkor nyáron érdemes. Ha tengerparton nyaraltok, máris belecsöppentek az igazi mediterrán világba, s a hozzá kapcsolódó ételekbe. Miért egészséges? Mire figyeljetek oda, ha így étkeztek? S vajon miért fogyaszt? 

 

Ha mediterrán vidék – akkor tengeri herkentyűk

Itt rögtön az elején  a sok-sok hallal kezdeném, s az egyéb tengeri herkentyűkkel – rák, kagyló, tintahal. Tudományosan bizonyított, hogy aki sok halat eszik, az rengeteg omega zsírsavat visz be a szervezetébe, amelyek hozzájárulnak a koleszterin – és triglicerinszint és a vérnyomás rendezéséhez, az érelmeszesedés szövődményeinek megelőzéséhez. Javítják az immunrendszer működését. Tehát érdemes lazacot, tonhalat és egyéb hazai halat beilleszteni az étrendünkbe.

Zöldségek, gyümölcsök

A mediterrán étrend másik fő alapjai a zöldségek és a gyümölcsök. Amellett, hogy rengeteg vitamint viszünk be a szervezetünkbe ezáltal, fontos a zöldségek magas rosttartalma is. Ha sok rostos ételt eszünk, gyorsul az emésztésünk, s egyben a fogyást is beindíthatjuk. A gyümölcsöknél figyeljetek oda, hogy melyikben mennyi cukor van, mert ha ezt visszük túlzásba, akkor sajnos nem  fogyni fogunk, hanem hízni. 🙂

Zsírszegény joghurtok, sajtok 

A napi menünkbe építsük be a zsírszegény joghurtokat, sajtokat. Ha a napi ötszöri étkezést betartjuk, akkor a délutáni uzsonnál érdemes beiktatni egy -egy joghurtot, kis gyümölccsel. Vacsorára pedig egy finom zsírszegény sajtokból összeállított sajttál, olívabogyóval, paradicsommal is nagyon egészséges.

Olívaolaj és más olajok 

A mediterrán étrend fő alapja az olívaolaj. Fontos, hogy a főzéshez is ezt használjátok, viszont ne az extra szűz olajat, hanem a kimondottan sütésre készített olívaolajat. Vagy érdemes repceolajat használni. A friss salátákhoz természetesen extra szűz olívaolajat használjatok, vagy tökmagolajat, esetleg mák és szezámolajat. Ezek az olajok is sok telítetlen zsírsavat tartalmaznak. Ha már a napi salátátokra ezt öntötök már tettetek egy kicsit az egészségetekért!

Vörösbor 

A mediterrán diétában a vörösbor megengedett, persze nem ipari mennyiségben! Napi 1-2 dl. vörösbor az esti vacsoránál ajánlott. Mivel a vörösbor erős antioxidáns hatású, megköti a szabad gyököket, amelyek a gyulladások,a rák – , szív és érrendszeri betegségek kialakulásáért felelősek. Viszont a mennyiségre érdemes odafigyelni! Ne essetek túlzásba, mert a borok is tele vannak cukorral!

Sport

Természetesen bármilyen étrend szerint élhetünk, de ha a mozgást nem iktatjuk be a napirendünkbe, akkor nem indul el a fogyás. A mediterrán étrend mellett is fontos, hogy hetente legalább háromszor mozogjunk legalább egy -egy félórát.

Egy érdekesség, hogy Spanyolország és Olaszország arra kéri az UNESCO-t, hogy a mediterrán diéta az Eszmei Kulturális Örökségek listájára kerüljön. 

 

Próbáljátok ti is ki! Érdemes!

A mediterrán étrendhez itt találhattok érdekes recepteket: http://www.mindmegette.hu/kategoria/stilus/mediterran-etelek/