Lehet szidni a Kólát, lehet nem inni, lehet elítélni, hogy fúj csak káros anyagokkal van tele. De néha hasznos is lehet, egyes enyhébb lefolyású emésztési betegségeknél még az orvosok is ajánlják, sőt a konyhában is sokszor a segítségünkre lehet! 

 

Kóla 

A sokat szidott fekete, buborékos ital bizony gyógyító is lehet. Alapanyaga, a kóladió, egy trópusi növény, mely Afrikában őshonos. Innen került Amerikába is. Hatása a magas koffeintartalmának köszönhető, mely serkenti a központi idegrendszer működését, éberséget és szellemi élénkséget okoz. Mivel magjai sokáig elállnak, ezért kiváló alapanyaga a Coca Colának is.

De hogy gyógyít? 

Különböző enyhe gyomorbántalmakkor, emésztési zavaroknál kiválóan segít, pl. hasmenés, hányás esetén. De jó a gyomorégésre is. Miért? A titok a savasságában rejlik, amely rögtön elindítja a gyomor mozgást, majd a belekbe jutva, gátolja a hasmenést. Ezért érdemes kis mennyiségben, ilyen betegségek esetén adni, akár gyerekeknek is.

Tapasztalatból mondom, hogy valóban segít. Lenyugtatja a háborgó beleket, a gyomrot. Mikor ilyen betegség bánt minket, akkor nem fog annyira érvényesülni az a mellékhatása, hogy sokkal éberebbek leszünk, hiszen a szervezetünk ilyenkor azért küzd, hogy legyőzze a hasmenést és a gyomor fájdalmakat.

Érdemes észben tartani, s hasmenéses, hányásos megbetegedés esetén a hűtőben tartani. Nagyon hidegen nem ajánlott fogyasztani, inkább szobahőmérsékletűen.

Ui. Persze más gyógyszerek és kúra mellett ajánlott, soha ne abban gondolkodjatok, hogy csak a kóla az egyetlen gyógyszer ilyen panaszok esetén! Ha pedig komolyabb tünetek jelentkeznek, akkor mindenképp fel kell keresni az orvost! A kóla nem száz százalékig csoda orvosság!

Kóla a háztartásban 

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a háztartásban is kiváló a Kóla. Egyes makacs szennyeződéseket gyorsan oldja, pl. egy-egy leégett edény alját. Vagy a nagyon vízköves edényeket, fürdőszobai lerakódásokat. Érdemes kis szórófejes tárolóba önteni, s direkt a szennyezett területre spriccelni, majd hagyni állni kb. 10 percig. A hatás nem fog elmaradni!

Tipp: ha a rágógumi a gyerek hajába ragadna, akkor is gondoljunk a kólára, mert gyorsan feloldja és hamar eltávolítható lesz!