Miként fejtik ki gyógyhatásukat a fűszernövények az ételekben? Hogyan tudjuk az ízélmény mellett egészségmegőrző hatásukat is kihasználni? Almásy Katalin fitoterapeuta hasznos tanácsokkal látta el a most hétvégi Konyhakiállítás szervezőit a fűszernövények alternatív felhasználásával kapcsolatban. Olvasd el szuper tippjeit, turbózd fel a szervezetedet a téli hónapok után, március 2-4 között pedig vegyél részt az ország legtrendibb lakberendezési kiállításán. Ismerd meg a konyha enteriőrjét uraló legfrissebb trendeket és gazdagodj számtalan izgalmas gasztropillanattal!

 

Gyógynövények vagy fűszernövények?

Rozmaring, zsálya, oregánó, petrezselyem, kakukkfű és hosszasan sorolhatnánk azokat a fűszernövényeket, melyekről tudvalevő, hogy másként feldolgozva, akár teaként, szirupként azonnal gyógynövényként kezdenek működni. De vajon ugyanúgy kifejti a hatását a rozmaring hatóanyaga a sült kacsa mellett is, mint egy illóolajban? Vajon az íze vagy a gyógyhatása végett ízesítik az olaszok oregánóval és bazsalikommal a pizzát? A mérleg nyelve természetesen ilyenkor a kulináris élvezetek felé billen, ám egy-két praktika alkalmazásával kihasználhatjuk a fűszernövények gyógyhatását a konyhánkba.

 

The syrup of black elderberry medical healthy

 

 

Méltatlanul elfeledett csodaszer

A gyógyboroknak, avagy a vinoterápiának a régi időkben hatalmas kultusza volt, mára viszont kiszorult a köztudatból. Mátyás király korában a főurak étkezések közben többféle gyógybort fogyasztottak, és számos feljegyzés létezik középkori német szokásokról is, ahol úgynevezett Luther Weint ittak, azaz gyömbéres és örménygyökeres bort.

De a jó hír az, hogy a gyógyborokat mi is könnyedén elkészíthetjük házilag! A recept rendkívül egyszerű: fél liter jó minőségű fehérborba áztassunk zsályát vagy rozmaringot, majd hat hét után szűrjük le. A zsálya izzadásgátló tulajdonsággal bír, ezért főként nyáron érdemes fogyasztani, de a klimaxban szenvedőknek is enyhítheti a panaszait, illetve görcsoldó hatása is említésre méltó. A rozmaring tisztítja a májat, segít a hasi görcsök oldásában, emellett memóriazavar ellen is előszeretettel ajánlják. Plusz tipp: ha túl erősnek érezzük a gyógynövények ízét, akkor hígítsuk fel egy kis szódával az italunkat!

Méz újratöltve

Semmi ördöngösségre nem kell gondolni, amikor a fűszernövények gyógyhatását szeretnénk kihasználni. Egyszerűen áztassuk mézbe belőlük egy kis csokorral, például levendulát, aminek nyugtató hatása van, esetleg bodzavirágot, meghűlés, láz esetén, kakukkfüvet, ha a köhögéscsillapítás a cél, mentát a gyomor- , epe – és bélgörcsök enyhítéséhez vagy homoktövist immunerősítő tulajdonsága miatt.

Az elkészítésnél fontos, hogy a virágos növényeket sose mossuk meg, és a virágport se rázzuk ki belőlük.  A leveles növényeket ezzel szemben lemoshatjuk, majd alapos szárítás után mehet is a mézbe. Az áttetsző nedű lassan bevonja és átjárja a gyógynövényeket, így áztatva ki belőlük az ízeket és a hatóanyagokat. A növények pár óra után feljönnek a méz felszínére, de ekkor még ne szűrjük át, hagyjuk állni 1-2 hétig. Fontos, hogy a szűrésnél és a keverésnél soha ne használjunk fém tárgyakat, mindig műanyaggal dolgozzunk!

 

 

Még több gasztrotrükköt szeretnél ellesni a profiktól?

Akkor gyere el március 2-4 között a Konyhakiállításra, és találkozz élőben sztárséfekkel és híres gasztrobloggerekkel a Budapest Sportarénában. A háromnapos rendezvényen rengeteg felejthetetlen gasztropillanat, ízélmény és nyeremény vár rád. Az ízkavalkád mellett ismerkedj meg a konyha enteriőrjét uraló legfrissebb trendekkel, tervezd meg új otthonod központi terének minden egyes szegletét! A helyszínen szakértők segítenek kiválasztani a stílusodhoz illő enteriőröket, színeket és kiegészítőket. Az ország legtrendibb lakberendezési kiállításán minden az újdonságokról szól, megismerkedhetsz a 21. századi ember igényeit maradéktalanul kielégítő konyhatechnológiai innovációkkal és multifunkcionális okos eszközökkel. Gyere, és szeress bele az új konyhádba!