Ismeritek ezt a mondást? Tartozom egy vallomással, mikor kislány voltam, s anyukám mindig ezt mondta, ha tavasszal friss gyümölcsöt, vagy zöldséget ettünk, akkor nem értettem, hogy mit mond. Milyen újságot eszünk meg? Napilapot, hetilapot? Aztán rájöttem… s azóta én is mondom. 

Tavaszi hagyományok, hiedelmek, érdekességek

 

Új virág – egy kívánság

Egy régi szokás szerint, ha tél végén, kora tavasszal az erdőben, réten, mezőn, vagy csak épp a parkban sétálsz, s találsz egy virágot, a tavasz első hírnökét, s ha az ehető virág, akkor azt meg kell enni! Minden betegségedre az lesz a legjobb gyógyír!

Persze a mai korunkban kevesen ismerik, hogy melyik növény, virág ehető, így hát erre nem igazán buzdítok senkit.Viszont egy fontos dolgot így is tehettek. Ha találtok friss tavaszi virágot, szedjétek le, vagy fotózzátok le, s kívánjatok valamit! A kívánságotok teljesülni fog!

Újság hasamba, betegségem pokolba 

Szólt a mondás, amit más tájakon így mondtak:

Újság hasamba, hideglelés az urakba! – Heves megyében, vagy

Újság hasamba, hideglelés pokolba, fejfájás a csipkebokorba! – Pest megyében.

S, hogy hatottak-e ezek a mondások? Mindenesetre jó kimondani, mikor egy-egy friss újhagymát vágunk fel, vagy egy hónapos retket. Vagy egy finom első érésű paradicsomot. S arról már nem is beszélve, hogy egy-egy kimondott szónak, a mögötte lévő gondolatnak milyen ereje van. Ha hiszünk benne, s valóban olyan friss, vitaminban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket ehetünk, akkor tényleg elszáll a betegségünk, gondunk.

 

Próbáljátok ki!