A karácsonyi ünnepek egyik legveszélyesebb pontja, hogy össze-vissza eszünk. Hiába is próbálunk odafigyelni, hogy mindenből csak egy kicsit, mégis hipp-hopp felugranak a kilók. Hogy az ünnep valóban ünnep legyen, s ne legyünk rosszul a sok-sok finom falattól, próbáljuk egészségesre enni magunkat.


Terítéken a halászlé

Az ünnepi menü elmaradhatatlan kelléke a halászlé, amely valóban nagyon egészséges, de itt is nagyon oda kell figyelnünk, hogy hogyan is esszük.

– a halszálkákra ügyeljünk!
– ha problémánk van a fűszeres ételekkel, akkor csak keveset együk, mértékkel!
– másnap vagy haramdnap csak akkor együk, ha valóban jó még, vagy lefagyasztottuk! Fontos ez, mert a hal hamar megromlik! Senkinek sem hiányzik karácsonykor egy kiadós hasmenés, vagy gyomorrontás!


Húsleves bármikor 

A húsleves is az ünnepi asztalok dísze. Amit viszont fontos tudni a húslevesről, hogy ha már több napos a leves, akkor hamar megromolhat! Ezért mindig szűrjük le, s úgy tegyük el! A legjobb, ha lefagyasztjuk.



Töltött káposzta 

A töltött káposzta sem egy egyszerű étel. Aki a káposztát nem bírja, ne egye! Ne is kísérletezzen vele! Epések kerüljék!
Aki bírja, az is csak óvatosan: egyrészt, mert ha a hagyományos paprikás változatát eszitek meg, az bánthatja az epét, másrészt a káposzta nagyon felfúj, amely szintén hamar telítettség érzést okozhat. S ilyenkor már senki sem szeretné a finom házi süteményeket megkóstolni.

Diósat- mákosat? 

A sütemények is sokszor központi téma az ünnepek alatt. Amiért nagyon jó a beigli, hogy végre ilyenkor eszünk diót és mákot. Amelyekre télen nagyon nagy szüksége van a szervezetünknek – főleg a telítetlen zsírsavak miatt.

Viszont, ha ezeket az édességeket rengeteg cukorral készítjük el, akkor már semmit sem érnek. Próbáljunk új ízesítőket felfedezni a konyhában. Higgyétek el megéri! Nem kell ahhoz cukorbetegnek lenni, hogy xilittel süssünk. A megelőzés ugyanolyan fontos,  mint az, hogy finom ételek, sütemények kerüljenek az ünnepi asztalra!

Kelemes Készülődést Mindenkinek!