Itt az eper szezon és valljuk be, hogy sokszor nem is tudjuk, hogy mennyi mindenre kiváló az eper.

Ha csak azt mondom, hogy eltűnteti a rossz szájszagot, vagy véd a napfény káros sugaraitól, akkor lehet, sokak számára megint valami újat tudtam írni.

Miért szerethető az eper!

Az  eper az egyik legkiválóbb fogyókúrás gyümölcsünk! Érdemes kihasználni, amíg eper szezon van, s van elég lelki erőnk, akkor próbáljuk ki, hogy egy nap csak epret eszünk! Azt hiszem nem lesz nehéz, hiszen nincs olyan ember, – tisztelet a kivételnek – , aki ne szeretné az epret! Ami nagyszerű benne, hogy 90 százalék a víz, így valóban kicsi a kalóriaértéke, segíti az emésztést és tisztítja a májat.  Érdemes tehát kipróbálni, mert eperszezon csak egyszer van egy évben!

Tudtátok, hogy az eperben sokkal több C- vitamin van, mint a narancsban vagy épp a citromban? Így máris előkelő helyre kerül, mint gyógyító gyümölcs, hiszen C- vitaminra még nyáron is szükségünk van , sőt! Emellett kiváló vírusölő hatása van, s figyeljétek meg, hogy a szomjat is oltja! Tehát, aki elfelejti az ivást, s nem iszik eleget, vagy épp unja, hogy már megint rászóltak, hogy igyon, akkor érdmes, epret nassolni!

Amellett, hogy gyógyít, azért érdemes arra is odafigyelni, hogy sokaknak csalán kiütést okozhat a z eper, vagy épp az orra dugul el. Ezt az eperben megtalálható histamin okozza, amely evése után még jobban felszaporodik a vérben! Tehát, aki érzékeny, az csak óvatosan!

Eper a szépségiparban 

Epres krémmel még nem nagyon találkoztam, de jó tudni, hogy ha eperrel kenitek be magatokat, vagy csak az arcotokat, akkor segíti eltávolítani az elhalt hámsejteket, s még a nap káros sugaraitól is megvéd! Egyébként kíválóan hűsíti a bőrt is, s még fogfehérítésre is kiváló!

Egy egyszerű keverék, ha egy szem epret, egy kanál joghurttal és két csepp – tiszta – levendula illóolajjal összekevertek. Máris kenhetitek rá a kezetekre! Kiváló a nem kívánt öregségi foltok ellen, szeplők ellen!

A kozmetikában is kitűnően alkalmazhatjátok. Nem is gondolnátok, hogy megvéd  a nap káros hatásaitól! S, ami még érdekes, hogy megszabadít az elhalt hámsejtektől. Hűsíti a bőrt, s még fogfehérítésre is kiváló!

Ha nyersen fogyasztod az epret, akkor mindig csak fogyasztás előtt mosd meg, mert különben hamar összeesik!

Érdemes hűtőben tárolni, mert hamar romlik!

Epres videom – a Kati-Patika Youtube csatornáján:

Egy egyszerű keverék, ha egy szem epret, egy kanál joghurttal és két csepp – tiszta – levendula illóolajjal összekevertek. Máris kenhetitek rá a kezetekre! Kiváló a nem kívánt öregségi foltok ellen, szeplők ellen!