Aligátorkörte, ahogy a mexikóiak hívják, ezt a furcsa zöld valamit. Amiről nem is tudjuk, hogy hova soroljuk, zöldség vagy gyümölcs? Igazából mind a két helyen megállja a helyét, s amellett, hogy nagyon finoman lehet elkészíteni, még védelmez is bennünket a benne lévő sok-sok vitamin és antioxidáns. 

Vegyük- együk 

Amikor a boltban találkoztok az avokádóval, akkor az első legfontosabb teendő, hogy meg kell nyomkodni. Kicsit furcsán hangzik, tudom ez az instrukció, de csakis a puha, már érett avokádót szabad megvásárolni. Sajnos éretlenül szedik le, s ha keményen viszitek haza, akkor várni kell vele pár napot, hogy fel tudjátok dolgozni.
Vitamin tartalma
Ez a növény a zsírtartalmáról lett híres, hiszen rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami kiválóan hat a szív és érrendszerre, s a koleszterinszintre is. Emellett rengeteg vitamint is tartalmaz, B- , C-, E-, A- vitamint, s még rengeteg ásványianyagot is- kalcium, magnézium, foszfort és vasat.


Miért szeretjük? 

Az avokádóból nagyon különleges szendvicskrémet készíthetünk el, amelynek íze nagyon egyedi, s amelyet megbolondíthatjuk fokhagymával vagy épp chilivel. A mexikóiak a receptet tovább bonyolítják, akár tonhallal, akár paradicsommal, s akkor máris elkészül a híres Guacamole.
S míg vendégségben nagy sikert arathatunk a különleges – sokak számára ismeretlen – szendvicskrémmel, addig szépülhetünk is. Hiszen a sok-sok zsírtartalma miatt kiváló a bőrre is, főleg a száraz bőrre.

Arcpakolás recept: 
1 kanál friss avokádó
1 teáskanálnyi méz 
1 teáskanálnyi joghurt 
A hozzávalókat keverjétek össze, s kenjétek rá a letisztított arcbőrre. Hagyjátok rajta száradni, majd mossátok le! A hatás nem fog elmaradni. 

Botanika rajongóknak 
Érdekesség, hogy a magját otthon kicsíráztathatjuk. Fontos, hogy folyamatosan víz alatt tartsuk a magot, s mikor már kirepedt a magja, s megindult a növekedés, akkor ültessük át humuszban gazdag földbe.