Az, hogy a medvehagyma mennyire egészséges már szinte mindenki tudja. Viszont azt jóval kevesebben tudják, hogy a medvehagyma és a gyöngyvirág nagyon hasonlítanak egymásra, s míg az első növény nagyon jó hatású, addig a második mérgező! Mire figyeljünk, hogyan szedjük, s mire használjuk!

Medvehagyma 

Már messziről lehet érezni az illatát az erdőben, mindenhol erős fokhagyma illat van. Ahol nő, ott általában nem ritkásan fordul elő, hanem nagy csoportokban, szinte beteríti az erdő alját.
Ha szétmorzsoljuk a kezükben, akkor is erőteljesen hagymaszagot áraszt.
Május végén már virágozni is szokott, ami szintén eltérő a gyöngyvirág virágjától.
A medvehagyma levele matt színű.
Figyelem, fontos, hogy a medvehagymának a levelét használjuk, a gyökerét ne nagyon, hagyjuk ott, hogy jövőre is legyen sok-sok belőle.

Hatása: kedvező hatással van a gyomorra, bélrendszerre. Csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét, a húgyhólyagot, s a vért.
Használata: csak úgy nyersen vajas kenyérre, túróba keverve, vagy tésztára rakhatjuk. Tartósíthatjuk pestoként, vagy csak olajban is elrakhatjuk. Így akár egész évben fogyaszthatjuk!

Gyöngyvirág: 
Ennek a növénynek is lehet érezni az illatát, a gyöngyvirágnak nagyon finom édeskés illata van.
Mikor még nem virágzik, akkor bizony kutatni kell utána az erdőben, elbújik.
Levele fényes, s nincs hagyma illata!

Hatása: mérgező növény, amely a pulzust befolyásolja, hasi fájdalmat és hasmenést okoz. Csak nagy mennyiségben halálos. A gyógyszeripar felhasználja: ízületi bántalmak ellen és szívgyógyszerként.