Szedjél virágot, fonj koszorút, tégy el szörpöt, edd meg a levelét, kóstold meg a virágát! Hasznos tanácsok ezek, ám mégis figyelni kell, mert nem mindegyik virág ehető. Sőt! Némelyek igazán ártatlannak és nagyon szépnek tűnnek, viszont annál inkább mérgezőbbek, sőt halált is okozhatnak.
Első az óvatosság
Amíg a kisgyerekek minden félelemérzés nélkül bátran gyűjtik a virágokat, a terméseket, bogyókat, addig nekünk felnőtteknek kell fokozottan odafigyelnünk rájuk. Igaz sokszor teljesen ártatlan dolgokat szednek le, viszont én már hallottam olyan eseteket is, hogy a fül-orr- gégészeten kötöttek ki a szülők, mert a gyerek az orrába ismeretlen bokor bogyóját dugdosta. Sokszor nem is a bokrok bogyói a veszélyesek, hanem maguk a virágok. Jók ezekkel tisztába lenni, s a kicsit már nagyobbaknak akár meg is tanítani.
Virágok, mely ölnek
Akác
Nemsokára fog virágozni a fehér akác, amely nemcsak hogy gyönyörű, hanem illatos is, s bizony finom is. Viszont jó tudni, hogy amíg a fehér akác virágja ehető, s igen bátran meg lehet kóstolni, addig minden többi része mérgező!
Szintén most virágzik a vérehulló fecskefű kis virág, amelynek sárga nedve a legjobb gyógyszer a szemölcsökre, tyúkszemekre, viszont ez a nedv, ha bekerül a szervezetbe, szintén mérgező hatása van.
Kertek egyik ékessége a sisakvirág, amely nagyon szép és látványos növény, viszont annál inkább kegyetlen, ha megesszük. Levele egy felnőttel 20 perc alatt végez, gyermeket még hamarabb. Hányinger, hányás, légzési – és szívproblémák lehetnek a mérgezés jelei.
Biztos sokaknak ismerős a ricinus, már csak az olaja miatt is, amely kiváló hashajtó szer. A növény termése viszont olyan erős, hogy halált is okozhat. Ennek is az elfogyasztásának a tünete: hasmenés, hányinger, hányás.
Ricinus
A gyűszűvirágra is érdemes odafigyelni, ezt a növényt már ősidők óta szívgyógyszerként tartják számon, ennek a növénynek a hatóanyagából készül a Digitalis nevű gyógyszer. Viszont, ha egészséges ember fogyasztja el, akkor súlyos szív és érrendszeri károsodást okozhat.Vérehulló fecskefű
A liliom is a nyár egyik ékessége, viszont ennek a szép virágnak még az illata is bódító, sokszor szobákba nem is viszik be, mert erős illata akár altathat is. Ha viszont megesszük, ez is súlyos szívproblémákat okozhat.
 Egyik kis futónövény, amely a balkonokat szokta nyáron díszíteni a Lobélia, amely nagyon erős hashajtó szer, de túladagolva hányingert, hányást és hasmenést okozhat. A másik hatása, hogy leállítja a központi idegrendszert, később a légzést és a szívverést is.
Hajnalka
 Ártatlannak tűnő, kedves növény a Hajnalka, amely önmagában nem  veszélyes, viszont a magjai annál inkább.  Ezek a kis magok lenyelve, akár halálosak is lehetnek.
A fehér fagyöngy, igaz a tél egyik növénye, s főleg karácsony táján kapható, viszont mégis ide kívánkozik. Ezek a kis fehér bogyók szintén mérgezőek, a gyógyászatban kizárólag a levelét használják fel.
A diófa levele is nagyon hatásos gyógynövény, csak tudni kell, hogy mikor szedjük. Aki már ült ilyenkor tavasszal diófa alatt érezhette, hogy mintha víz potyogna rá. Ilyenkor ereszti ki a diófa az ún. junglon nevű anyagát, amely szintén mérgező, s a diófalevél szedéssel meg kell várni a júliust, amire ezek az anyagok elhagyják a növényt.
Tehát csak óvatosan! Nem minden ehető, amelyik szép és illatos!