Él messze-messze a Bükk hegységben, Bükkszentkereszten egy idős bácsi, Szabó Gyuri bácsi. Olyan, mint a mesében, igazi füvesember, aki gyógyít, akinek már a felmenői is  gyógyítók voltak. Kevesen tudnak róla az országban, kevesen ismerik a termékeit, pedig sok-sok év tapasztalat és siker áll már a háta mögött. Nos mi felkerekedtünk, s elmentünk megnézni, hogy milyen tavasszal Bükkszentkereszt, s hogy hol is él Gyuri bácsi.

A mesebeli táj még szinte aludt, mikor ott jártunk. A fák még nem nagyon virágoztak, a hó még épp hogy elolvadt az utcákon, de valahogy mégis titokzatos, izgalmas volt a hely. Milyen lehet itt nyáron?
Gyuri bácsi gyógynövényházát hamar meg lehet találni, ha Lillafüred felől érkezik ide valaki, akkor a falu határától nem messze már rá is bukkanhat. A kis házban pedig már várják is a látogatókat a teakeverékek, a gyógyító italok, a csoda. Mert bizony csoda, hogy van egy ember, aki újra élesztette a gyógynövények világát. Akinek a teáit isszák, akinek köszönhetően rengeteg cukorbeteg gyógyul, s akinek a teakeverékének a segítségével sok-sok kisgyerek született már. www.gyorgytea.hu

Cukortea
Gyuri bácsi egyik legnagyobb reform teája a cukortea, amelynek összetevői csupa olyan növény, amely hatással van a cukorbetegekre, s amelynek segítségével valóban csökkenthető a vér cukorszintje. Csodák nincsenek, vagy mégis? A rengeteg hálás levél, igazolás mind-mind azt bizonyítja, hogy a tea működik, hat. Sőt Gyuri bácsi még azokra is gondolt, akinek epeköve van, s azoknak külön epekímélő cukorteát készített.

Teák mindennapra
Akik viszont csak kíváncsiak, hogy milyen is egy füvesember háza, s milyen teákat talál itt, annak is bátran ajánlom, hogy látogasson el ide. Egy -egy alapteát érdemes biztosan bio, csupa szívvel készített alapanyagokból beszerezni. Gyuri bácsi kertjén ilyenkor – tél végén még – nincs sok látnivaló. Viszont számomra mégis érdekes volt, hogy milyen rendszerben, mekkora területen termeszti a gyógykincseket. Nyáron, teljes virágzáskor biztosan szemet gyönyörködtető a kertje, s ha időben bejelentkezünk, akkor még szakképzett vezetést is kaphatunk hozzá. Érdemes!

Jó tanácsok
A bükki füvesember gyógynövényei címmel vettem egy könyvet is, amely már a második bővített kiadása az első könyvének. Ebben a sok-sok érdekes leírás és növény ismeret mellett egy tanulságos egészségmegörző naptárt is találtam:Gyuri bácsi már több mint 20 éve használja ezt, s eszerint éli a mindennapjait. Ennek lényege, hogy az év több heteire lebontva issza a gyógyteákat, időhöz, -éppen mi érik, melyik szervet tisztít,- elvéhez igazítva.

Tipp: 04.16-04.30-ig a tüdő és légutak tisztítását tartja előnyben, egy általa összekevert teakeverékkel:
1 rész martilapu, 1 rész tüdőfű, fél rész ökörfarkkóró. Háromnaponként este étkezés előtt egy csészét érdemes meginni.