Fenyő, de milyen? Lucfenyő, erdei fenyő, fekete fenyő, douglas fenyő, ezüst fenyő… számtalan fajtája van ennek a csodálatos fának. Számtalan, de mégis mindegyik egyedülálló, gyógyító, erőt adó. Minden nap találkozhatunk velük, akár a kertünkben, akár az utcán, akár egy parkban, vagy az erdőben. S persze karácsonykor is, amikor feldíszítjük, s a szobánkba beállítjuk. De azt tudjátok-e, hogy milyen gyógyító ereje van a fenyőfának? S itt nem csak az illóolajáról beszélnék, hanem a növény minden egyes részéről. Vegyük is őket sorba! 

 

Fenyők fajtái 

Tudtátok, hogy 250 fajta fenyő él a bolygónkon, 10 féle nemzetségbe sorolva? Ha csak azt mondjuk egy fenyőfára, hogy nézd ez egy fenyő, az édes kevés, mert a fenyők sem akármilyen fenyők. Érdemes egy-egy fenyőfajtát azért ismerni, persze nemcsak azért, mert jól hangzik majd, mikor épp karácsonyfának választjuk ki őket, hogy most luc vagy ezüst vagy épp nordmann fenyőt szeretnénk. Hanem azért is, mert ezeknek a fáknak fantasztikus erejük van, energetizálnak, gyógyítanak, sokszor már csak azzal is, hogy jelen vannak körülöttünk.

Illóolaj

Persze, ha a fenyőről beszélünk a legtöbbünknek az illóolajuk jut róluk az eszünkbe. Milyen finom is a fenyő illóolaja! De vajon melyik, mire jó?

Vizsgáljunk meg egy párat ezek közül:

Cirbolyafenyő – erősít, fertőtlenít, nyálkaoldó, köptető. De illóolaját külsőleg is alkalmazhatjuk, idegfájdalmi borogatásra, izomfájásra és reumára. Jelmondata: Maradj hű önmagadhoz!

Erdei fenyő – fertőtlenít, köptető, vérellátásjavító, külsőleg bőrkiütések ellen is kiváló. pl. fürdővízbe csepegtetve. Jelmondata: Pihenj és erősödj!

Jegenyefenyő – köhögéscsillapítő, fertőtlenítő. Jelmondata: Hiábavaló az őrült hajsza!

Lucfenyő – fertőtlenítő, erősítő, izzasztó, nyugtató. Jelmondata: Tudd meg, hogy erős vagy!

Szibériai fenyő – szinténa légutak tisztaságáért felel, mint a többi fenyő.

Összeségében tehát, bármelyik fenyőnek az illóolaját használjuk, ugyanazt a hatást érhetjük el! Tisztítja a tüdőt, fertőtleníti a szobát, ha diffúzorba rakjuk és kiváló reumás problémáknál is.

Fontos viszont, hogy a fenyő illóolaját sem szabad 6 éves kor alatt alkalmazni! 

 

Gyanta 

A fenyőfák szivárgó fabalzsama rettentő gyógyerővel bír! A gyanta a fák sérüléseit gyógyítják, rögtön bezárják a fenyők sebeit. Fontos tudni, hogy a mirha , ami aa balzsamfa gyantája, a tömjén pedig a tömjénfa gyantája hatalmas erővel bírnak. Ezek a gyanták rettentő drágák, illóolajuk szintén, viszont érdemes tudni, hogy a fenyők (luc, ezüst) gyantái is ugyanolyan hatásosak! A gyantákat már az ókorban is füstölésre használták! REttentő drágák voltak, szinte aranyárban mérték, gondoljunk csak a kis Jézusra, hogy milyen kincseket vittek neki a királyok? Mirhát, tömjént, aranyat!

A gyanta felhasználása:

  • füstölésre – jól kiszárítva használhatjuk
  • krémek készítésére – a frissen leszedett gyantát áztassuk be olajba ( ez lehet oliva, jojoba, mandula), hagyjuk ázni legalább 4 hétig, s utána használhatjuk fel
  • enni is lehet, de itt fontos megemlítenem, hogy csak is tiszta helyről leszedett, kissé már megkenyédett gyantát érdemes megkóstolni, s rágcsálni, mint a rágógumit. Hatása ugyanaz, mint az illóolajoknak, légzést könnyít, tüdőt tisztít, fertőtlenít!
  • Tudtad, hogy a borostyán is megkövült gyanta?

 

Tea fenyőből 

A fenyő tűleveleiből teát is készíthetünk. Nagyon különleges, enyhén fenyőillatú tea lesz belőle. A frissen leszedett fenyőágat, lemoshatjuk ( fontos, hogy mindig tiszta helyről szedjétek le!!!), leforrázzuk kb. fél liter vízzel, s hagyjuk állni negyed órát.

Hatása: erősíti a légzőrendszert, köhögéscsillapító, fertőtlenítő.

 

Fenyőrügy szirup 

A fenyőrügy szirup hatása is hasonló – köhögéscsillapító, fertőtlenítő, nyákoldó.

A fenyőrügy szirup elkészítése csak tavasszal lehetséges, mikor a fenyők növesztik a kis, friss rügyeiket. Ezeket kell leszedni, de fontos, hogy  egy ágról ne az összeset szedjük le, mert akkor nem tud növekedni a fa!

Majd rétegesen, egy sor fenyőrügy, egy sor cukor vagy méz kell eltenni egy befőttes üvegbe. Kb. 6-8 hét alatt elolvad a cukor, s le lehet szűrni. Ha nem olvadna minden fel, akkor érdemes egy kicsit átmelegíteni, míg elolvad, majd leszűrni és úgy eltenni télire!

Kellemes téli készülődést!