Kora nyári kedvenceink: eper, cseresznye, málna. De vigyázat, mert ha érzékeny vagy rá, akkor jobb ha kerülöd. S figyeld a tüneteket is! Sajnos ezek a  finomságok allergiát okozhatnak! 

Hogy megelőzzük a bajt, érdemes a kicsi gyerekeknek először csak kis kóstolót adni ezekből a nyári finomságokból. S mikor már biztosak vagyunk, hogy nem okoz problémát, akkor adjuk bátran nekik. 

Eper 
A legtöbb gyerekorvos azt javasolja, hogy 2 éves kor alatt ne adjunk epret a kicsiknek. Ennek az oka, hogy bizonyos ételek fogyasztása után, főleg kisgyerekkorban gyakran jelentkezhetnek allergiás panaszak. Mik is ezek: bőrtünetek, csalánkiütések, ödéma. Ezt a hisztamin nevű anyag felszabadulása okozza, s ezért jelentkeznek a bőrön ilyen jellegű kiütések. Súlyosabb esetekben még duzzanat is előfordulhat: az ajkakon, szemhéjakon, és a nyelven.

Eper előnye: Rengeteg vitamint tartalmaz, illetve ásványi anyagokat, emellett  kiváló a bőrnek is. 



Málna
Kicsit később, június végén már kapható málna is, sőt a saját kertünkben is szedhetnek a szerencsésebbek. Viszont erre a gyümölcsre is érdemes odafigyelnünk! A málna is okozhat allergiát: szájban viszkető érzést, esetleg a bőrön is megjelennek viszkető foltok. Érdemes erre is odafigyelni, s még komoly tünetek előtt orvosolni a problémákat.

Málna előnye: C- vitamin tartalma nagyon magas, segít karbantartani a vércukorszintet és a magas vérnyomást. S ne feledkezzünk meg a leveléről sem, mely nagyon fontos gyógynövény! Kiváló a terhesség első szakaszában, illetve a szülés előtt, mert segíti a méhösszehúzódást!


Cseresznye

A finom és főleg lédús cseresznye is kiválthat allergiás reakciókat. Ennél a gyümölcsnél is fontos odafigyelni a száj és a torok elváltozásaira, bepirosodhat, viszkethet. Illetve, ha még éretlen gyümölcsöt eszünk, akkor hasmenéses tünet is előfordulhat.

Cseresznye előnye: Vitaminban gazdag gyümölcs, főleg A, B, C vitamint tartalmaz. Kiválóan tisztítja a szervezetet, vértisztító hatása is van. Napi negyed kiló cseresznye csökkenti a vér húgysavszintjét, tehát ezért is érdemes enni!