Az ünnepi ételek, a megannyi sütemény, számtalan vendégeskedés és persze a sok – sok ital mellett, valljuk be, hogy sokaknak okoz gondot az elakadt emésztés. Hogy gondtalan legyen az ünnepünk, érdemes ezeket a tanácsokat megszívlelni. 


1. Kezdjük a napot – rögtön felkelés után – egy pohár vízzel. Ne nagyon hideggel, hanem langyos vízzel! A víz segíti a méregtelenítést. Hogy még hatékonyabbak legyünk, csavarjunk a vízbe egy fél citromot. A citromos víz éhgyomorra segíti az emésztést. 

2. Nassoljunk! Tegyünk az asztalra aszalt szilvát, aszalt fügét. Kis mogyoróval, mandulával és dióval elkeverve – akár ünnepi diákcsemegét is varázsolhatunk. Fontos, hogy a szárított szilvára igyunk sokat – s akkor a hatása biztos nem marad el! 



3. Lenmag, szezámmag, búza vagy korpa pehely – érdemes az étrendükbe most még jobban beiktatni ezeket a magokat, pelyheket. Jótékonyan szabályozzák az emésztést, megfelelő folyadék bevitel mellett, akár még be is csaphatjuk az emésztésünket, mert a szervezet úgy érzi, hogy jól lakott – s már nem is kívánunk annyi felesleges nassolni valót! Emellett felgyorsítják az emésztést, tisztítják a bélfalat. 

4. Káposztalé – régi recept a savanyított káposztalé. Nemcsak a benne lévő sok-sok C- vitamin miatt nagyon egészséges, hanem mert szintén felgyorsítja az emésztést. Érdemes kipróbálni! 


5. Emésztést segítő fűszerek – ánizs, kömény – csakhogy a legegyszerűbbek, legkézenfekvőbbeket említsem. Ezek azok a fűszerek, amelyek segítik az emésztést. Érdemes teaként elkészíteni, s a telített gyomron rögtön segít. Egy teáskanálnyi ezekből a fűszerekből elég, forrázzuk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd lassú kortyokban igyuk meg. 




6. Articsóka –a mediterrán vidéken élőknek kicsit jobb helyzetük van, mert ezt a csodás növényt bármikor megvásárolhatják. Viszont szerencsére nálunk tablettában lehet kapni, amely sürgős esetekben szintén kiváló. 


7. Joghurt, kefír – persze ezekről se feledkezzünk meg, hiszen ezek azok a tejtermékek, amelyek könnyítik az emésztést! A nehéz vacsorák helyett választhatjuk ezeket is. 




8. Mozgás – ne feledjünk el mozogni sem, hiszen az ünnepek alatt sem áll meg az élet. Futni, kocogni, tornázni bármikor lehet, s akár otthon is. A belek meghálálják! 

Kellemes Ünnepeket!