Most már végérvényesen betette megérkezett a tavasz! Hiszen kinyiltak az első ibolyák! Gyönyörűen virágoznak, illatoznak! Keressétek, szedjétek, egyétek! Igen -egyétek, mert az ibolya ehető virág! 

Sokszor csak kis csokrokat szedünk, s kis vázába rakjuk a lányommal, hogy egyszerűen élvezzük, érezzük a tavasz jelenlétét. Ám az ibolyát, ha tiszta helyen szeditek le, akkor érdemes megkóstolni!

Készíthettek belőle:

Kandírozott ibolyát – ennek receptje igen bonyolult, én nem is próbálkoztam még vele, inkább megvettem.


Szörpöt – ehhez nagyon sok ibolyára lesz szükséged – áztasd be vízbe, tegyél hozzá cukrot, vagy nyírfacukrot, amelyiket gondolod. Én egy kb. 3 literes edénybe szoktam tenni, s ehhez fél kiló cukrot adok, s persze citromsavat is. Hagyom egy éjjel át ázni, s másnap leszűröm, s kész is az enyhén lila színű szörp!

Tudtad? Erzsébet királynőnek – Sissinek – az ibolya volt a kedvenc színe, s kedvenc virága is. A királynőnek a császári cukrászok, anno ibolya ízű fagylaltot is készítettek. Ma már több helyen is megkóstolhatjátok ezt a fagylaltot – hát ízlések és pofonok :)))

Vajas kenyérre ibolya

Viszont az ibolya legegyszerűbb felhasználása, ha vajaskenyérre, vagy épp sajktrémes kenyérre teszitek díszítésnek a virágot. A hatása nem fog elmaradni, mindenki csak dicsérni fogja a szendvicseket.

Gyógyít- e az ibolya? 
Igen az ibolyának is van gyógyító hatása: köptetőként kiváló, s egyben a felsőlégúti betegségekre is kiváló gyógyír, Emellett a virág: nyálkaoldó, nyugtató hatású is.

Az ibolya illóolaja viszont az egyik legdrágább olaj, s a parfümkészítés egyik alapja.