Van egy kis növényünk, amely még ilyenkor tél elején is virágzik, sőt a téli hideget is jól tűri. Sokan csak az állatoknak adják, s valóban a tyúkok kedvenc eledele. Ő a tyúkhúr, amely sokkal több odafigyelést igényel, mint amennyit most kap. 

Irtsuk vagy együk? 
A legtöbb kertész elszántan írtja a tyúkhúrt, vagy épp az állatoknak adja. Pedig ez a növény igazi salátába való finomság. S, ami a legjobb benne, hogy szinte kiirthatatlan növény, folyamatosan nő, s még télen, a hó alatt is megél. Ami nagyon fontos róla, hogy egyáltalán nem gyomnövény, hanem nagyon fontos gyógynövényünk.

Mire használjuk? 
A növényt már nagyon régóta ismerik a gyógynövénnyel gyógyítók. Kneipp tiszteletes tüdőbetegségekre alkalmazta. Sőt még a fülfájásra is ezt használták. A mai vizsgálatok szerint, viszont fontos, hogy a növényben rengeteg C és E vitamin található, emellett számos ásványi sókat is tartalmaz. De, amiért nagyon fontos, hogy segíti az epe és máj munkáját. Így, aki tudja magáról, hogy epeköve van, akkor sok odafigyelés mellett, esetleg orvosi felügyelettel érdemes kipróbálnia a tyúkhúrt. Az epekövek egyrésze koleszterinkövek – s a tyúkhúr ezeket kiválóan oldja. S innen már csak egy ugrás, hogy a tyúkhúr kiváló a koleszterin problémákra. Csökkenti a vérben a koleszterinszintet.

Gyógyhatásai
Mint minden gyógynövénynél, ennél sem szabad rögtön elhagyni a gyógyszereket, mert a tyúkhúrra esküszünk, hogy az majd leviszi a magas koleszterinszintet. Viszont kiegészítő terápiaként, vagy megelőzésre érdemes inni.
Ahogy korábban írtam, kiváló légúti betegségekre is, vízhajtó hatása is erős.
Miért fogyaszt? A fogyást pont a koleszterin bontása miatt végzi el, azaz zsíroldó hatása van. Ezért fogyókúrázóknak is kiváló lehet a teája.

Hogyan készítsük el? 
A teáját egyszerűen leforrázzuk, s mint bármilyen más gyógynövényteát készítsük el. De, amíg találunk a kertben – tiszta helyen – tyúkhúrt, addig érdemes szedni, s a salátába beletenni. Semmilyen különleges íze nincs, viszont a tudat ott van az agyukban, hogy fogyunk tőle, s egészségesebbek leszünk.

Egészségetekre!