Ez a kis zöld szinte mindig jelen van a konyhában. Hol szárított formában, hol frissen, hol kint a kertben, vagy épp cserépben az ablakban. Használjuk bátran, nemcsak ízesítésre! Főzzetek belőle teát, rágcsáljátok, egyétek!
Zöld és fodros
Fajtára is többféle van, ha fodros petrezselyemre vágyunk, akkor kimondottan ilyen magot vásároljunk. Ha viszont a hagyományos petrezselymet keressük, akkor természetesen a fehér répához kell nyúlnunk, amelynek a levele a fontos nekünk.
De most lépjünk túl a konyhán és vizsgáljuk más szemmel meg a petrezselymet.

Mire jó?
          levelei: rengeteg C – vitamin van benne – így már érthető, hogy télen miért is jó  sok-sok petrezselymet enni
          gyökere- levele: amellett, hogy vitamitartalma nagy, teát is készíthetünk belőle.
A húgyutak gyógyszere
Az egyik legrégebbi vesetisztítók közé tartozik, bár sokan ezt nem is tudják. Segít megelőzni a vesekövek kialakulását, és azok távozását.
Ha már fájdalmas a vizeletünk, akkor érdemes egy  ilyen teakeveréket kipróbálnunk, amely biztos segíthet: Petrezselyem, Orvosi Ziliz, Medveszőlő egyenlő arányú keverékéből igyunk egy nap többet is, s akár ülőfürdőt is vehetünk. Ez a tea biztos befutó lesz a hólyaghurut és felfázásban szenvedőknek.
Tisztítókúrák szere
A manapság olyan divatos tisztítókúrák között sokszor elvesznek a valóban értékes tisztító növények. Ebben nyújthat segítséget a petrezselyem, s főleg a mellé rendelt sok-sok nyers zöldség. Ezek lehetnek: zeller, sárgarépa, cékla és természetesen petrezselyem. A hatás nem fog elmaradni!
Szájszag ellen
Régi hagyomány, hogy ha sok fokhagymát ettünk, akkor rágcsáljunk el egy pár levél petrezselyem zöldet. Elviszi a kellemetlen szájszagot. De emellett segíti, erősíti a fogínyt, ínysorvadás esetében is érdemes a petrezselyem zöld rágcsálása.

Izületi gyulladásra
Egy másik érdekesség, hogy izületi fájdalmakra is alkalmazhatjuk. DE ilyenkor inkább a gyökerét, amelyből teát kell főzni – azaz a gyökeret forraljuk, majd a fájó részre tesszük dunsztkötésbe. A fájdalom csökkenni fog!
Csípésekre

S, akkor nem beszéltem még a klasszikus darázscsípésről. Ha megcsípne a darázs, akkor gyorsan a csípés helyét be kell dörzsölni petrezselyem zöldjével. A mérget semlegesíti, s nem lesz olyan kellemetlen a fájdalom. Ugyanúgy hasznos a csípésre a lándzsás útifű levele is, vagy épp a cickafark levele – feltéve, ha felismerjük a réten !