A csalán talán az egyik legfontosabb gyógynövényünk. Hiába szúr, csíp, fontosságáról nem szabad elfeledkeznünk. Érdemes gyűjteni, akár a kertünkbe is ültetni, hiszen ez a fontos növény, jó ha mindig kéznél van.

Csíp, szúr és fáj
Igen, talán ezek az első szavak, amelyek a csalánról eszünkbe jutnak. S innentől fogva jó messzire elkerüljük. Még a gondolatától is sokakat kiráz a hideg. Aki teheti írtja, kivágja, pusztítja. Pedig nem így kéne tenni, hiszen a csalán talán az egyik legfontosabb gyógynövényünk.
Tisztít, erősít
A csalán tulajdonságai:  védi magát, csíp, szúr, talán innen már érthető is a növény üzenete. Amilyen erősen védelmezi magát, ugyanolyan  védelmet, erősítést ad a növényből készült tea is. A csalánszőr hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, pont ezeknek az összetevőknek köszönhető, hogy fájdalmas és égető a csaláncsípés.
Gyógyító múlt
Neve az „urere” : azaz égni latin szóból származik. Egyben a bátorság és az erő szimbóluma. Már az ókorban is használták, hol szerelmi bájitalba tették, hol sebekre, orrvérzés megállítására, máskor a menstruáció beindítására használták. Tápláló növény, amelyet nemcsak gyógyításra használtak, hanem sokszor készítettek belőle finom főzeléket, levest. Érdekesség, hogy a II. Világháborúban sokszor ez a növény mentette meg a rabokat, fogyokat, mert csak ehhez a vadon növő zöld növényhez jutottak hozzá.

Felhasználása
Régebben a növény hajtásaival ütögették a reumás testrészeket. Teáját mindig vértisztítónak használták, s a sok vas tartalma miatt a menstruációs  problémák kezelésére is kiváló. A csalán fontos: immunerősítő, vizelethajtó, sőt még tejelválasztás serkentő növény is. Homeopátiás készítményként is megtalálható: urtica urens  néven, amelynek felhasználása a megfelelő potenciában hol tejelválasztás növelő, illetve csökkentő.
Csalán a konyhában
Kicsit furcsának hangzik, hogy bevigyük ezt a szúrós növényt a konyhába, de mégis. Leveleit főzelékként, zsenge hajtásait levesbe, vagy salátába is tehetjük. Mielőtt hozzányúlunk érdemes kesztyűt felvenni, vagy zacskóval hozzányúlni. Utána kezdődhet a csalán megszelídítése: tegyük vízbe a csalánt, s erősen nyomkodjuk ki, így elveszíti a szúrósságát. Utána már bátran hozzányúlhatunk.
Teafőzés
Teaként használhatjuk a szárított változatát, amelyet egész évben ihatjuk. Ha viszont friss csalánt szeretnénk inni, akkor tavasszal gyűjtsük, még akkor, amikor nem virágzik. Főleg a felső hajtásokat szedjük le, s forrázzuk le, majd hagyjuk állni pár percig. Nyáron a virágzó növényt ne szedjük le, viszont ősszel az új hajtásokat újra szedhetjük, gyűjthetjük. A friss hajtásokon túl a gyökerét is felhasználhatjuk. A gyökér alkoholos kivonata kiváló: samponként, hajápoló szerként, hiszen csökkenti a hajhullást, erősíti a hajszálakat, s a korpákat is elűzi.
Fontos tudni
Csalántea kúrát mindig csak hat hétig igyuk! Ennyi idő elég a szervezetünknek is, hogy megtisztuljon, s tovább egyáltalán ne igyuk, mert a csalán fontos ásványi anyagokat hajt ki a szervezetünkből. Vannak, akik félnek tőle, hogy allergiát okoz, elárulom, hogy ez nagyon ritka. A csalán inkább az allergia ellen hatásos. Előfordulhatnak olyan melléktünetek, ha túl sokat iszunk belőle, hogy erős szívdobogást kapunk. Ha ilyet észlelünk, azonnal álljunk le vele.