Éljenek az ünnepek, a sok sütemény, az állandó nassolás, a roskadozó asztalok, az állandó vendégeskedések, a finom falatok kínáló rokonok, a folyamatos sütemény illat. Ki tudna ezeknek ellenállni?
S egyáltalán ellen kell állni? 

Fekete csoki a megmentő 
Ahhoz, hogy számoljuk a kalóriákat nincs idő, s valójában senki nem kívánhatja, hogy az ünnepi időben böjtöljünk. Az viszont fontos tanács lehet, hogy ne össze -vissza együnk mindent, amit látunk.
csokis süti: ha feltétlenül csokis sütit akarunk sütni, akkor inkább a fekete csokoládét válasszuk, s azzal töltsük, vagy tegyük a sütemény tetejére. Érdemes cukor helyett akár barna cukrot, akár nádcukrot használni, s a lisztekről, akkor még nem is beszéltem.
nassolás helyett: a folyamatos nassolásnak sem tudunk ilyenkor ellenállni, viszont egy trükkel segíthetünk magunkon. Csokik, szaloncukrok helyett tegyünk az asztalra felvágott gyümölcsöket, zöldségeket.
Csak egy egyszerű adat: 150 g csoki körülbelül 40 mandarin kalória értékével ér fel.


Vissza a zöldségekhez
A sok-sok húsos ételek mellett érdemesebb ilyenkor előnyben részesíteni a halakat. Ebben a tendenciában a magyar konyha vezet, hiszen karácsony este szinte mindenhol rántott hal, és halászlé a menü. Sajnos csak ekkor. Érdemes az év többi napján is halat tenni az asztalra. Viszont a rántott hal helyett érdemes inkább sütni, párolni, sok -sok zöldséggel.
könnyű ebéd: hogy ne érezzük a folyamatos teltségérzetet, főzzünk krémleveseket, mindenféle zöldségekből, nagyon tápláló és tele van vitaminnal.
köret: köretként is érdemes a téli zöldségeket előtérbe hozni, s belőlük salátát készíteni, illetve sűrű püréket. Egy-egy húsétel mellé, egy zöldsborsó püré, vagy céklapüré sokkal egészségesebb.

Nassolni szabad 

Nassolni is érdemes, de azt is okosan:
joghurt – készítsünk magunk ízesítette joghurtokat, friss gyümölcsökkel, mézzel és fahéjjal
gyümölcssaláta – a télen kapható gyümölcsökből nagyon finom és izgalmas salátákat lehet készíteni. Szerencsére már egyre több helyen lehet kapni ananászt, amely aztán valóban kalória égető.
sült alma: ezt a finom édességet már szinte mindenki elfelejtette, pedig a régi korok egyik nyalánksága volt. Az almát tölthetjük dióval, sajttal, mézzel, vagy más magokkal.

Tisztító kúra
Az ünnepek alatt is tisztulhatjuk szervezetünket, igaz nem komoly böjtöléssel, viszont ha nem feledkezünk meg az alapvető szabályról, hogy naponta 2-3 litert megigyunk, akkor máris tettünk valamit az egészségünkért.
gyógytea reggelre: a májat kiválóan tisztítja a gyermekláncfű, egy bögre ebből reggelente máris tisztító hatású, vagy csalán tea, amelyet szintén érdemes reggel éhgyomorra inni
szauna és úszás: nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is tisztíthatjuk magunkat. A szauna a legjobb módszer a tisztításra, nemcsak tisztít, hanem segít a relaxációban is. Mert izzadni jó és egészséges!