Ősz vége, tél kezdete, de még mindig fantasztikus zöldségek, gyümölcsök és egyéb érdekességek várnak ránk a piacokon. A hétvégén két piacot látogattam végig, igazi termelői piacokat, ahol igazi kuriózumokra bukkantam.
Sütőtök és gesztenye
E két finomság nélkül elképzelhetetlen a piac. Messziről érezni a sült gesztenye illatát, amelyet sokszor aranyárban mérnek, de érdemes egy-egy szemet eszegetni. Vagy esetleg megvenni, s otthon megsütni. A sütőtököt sokan csak nyersen kínálják, de egy-egy szemfüles vásáros még otthon megsüti, s frissen sült sütőtököt is kínál a portékája mellé.
Magok és olajok
A legnagyobb rácsodálkozásom a hidegen sajtolt olajok világa volt. Fantasztikus volt a kínálat! Volt itt mákolaj, tökmagolaj, hidegen sajtolt máriatövismagolaj, dióolaj. A piac talán az egyik legszebb látványa viszont a friss magok: dióbél kosárban, mogyoró és pirítított tökmag. Ezek szinte hívogatnak, hogy gyere kóstolj meg, vegyél meg!
Késő ősz termései
S, ami ilyenkor elengedhetetlen: a friss cékla, harsogó narancssárga répa, petrezselyem zöldek, óriásra nőtt zellerek, karalábék. Mind-mind olyan zöldség, amely a föld tápláló erejét zárták magukba, jól elraktározva a télre. Érdemes őket enni, hiszen telis-tele vannak energiával, vitaminnal.
Mindent a maga idejében
Fontos, hogy ilyenkor ne keressük az epret, vagy a messzi földről hozott paradicsomokat.
Együk azokat a zöldségeket, amelyeknek idényük van: paradicsom helyett retket, amelyek közül szintén számtalan közül válogathatunk.
Friss gyümölcs ilyenkor: a naspolya, a télálló alma, mandarin, grépfruit.
S, ami a legjobb ezeken a piacon, hogy olyan emberekkel találkozhattok, akik valóban hittel, elhivatottsággal árusítják a termékeiket, akik szívvel és lélekkel készülnek minden egyes piacra. Menjetek, válogassatok, vásároljatok! Vagy, ha nem is vesztek semmit, akkor igyatok egy jó meleg forralt bort, s élvezzétek a piacot a piaci hangulatot!
Kata nagyon sok szép levendulás, virágos, szívmelengető Katalin napot kívánok