A paradicsommal már ott kezdődik a döbbenet, mikor felvilágosítanak bennünket, hoy ez a piros gömbölyű zöldség, igazából gyümölcs. Amellett, hogy nagyon finom, igazán egészséges, kalóriaszegény, s még a fogyásban is segíthet.
Aranyalma
Aranyalmának hívják az olaszok –pomodoro – de sok helyen a szerelem almája, vagy csak paradicsomalma. S, valóban gondoljunk bele, milyen gyönyörű a neve, az édenkertet idézi, Ádámot és Évát. 2500 fajtája létezik, s szinte a világ összes konyhájában megtalálható, mind rendkívűl fontos alapanyag. Annak idején Peruból jött be Európába, s sokáig csak főzve használták, vagy lecsónak, vagy lének. A nyersen való felhasználása jóval később terjedt, egyes feljegyzések szerint a XX. Század második felében.
Miért jó?
Rengeteg C- vitamint tartalmaz a növény, s ezáltal máris megüti az egészséges mércét. Segít az emésztésben, erősíti az immunrendszert. A c- vitamin mellett tartalmaz még karotint, E- vitamint, káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot. Egyszóval egy paradicsom elfogyasztása kész energia és vitaminbomba. S, akkor még az antioxidáns hatását még nem is említettem.
Gyógyhatása másképp is ismert: a paradicsom vértisztító, vesetisztító, immunerősítő.
Külsőleg: friss paradicsomléből érdemes arcpakolást készíteni, az a sok- sok sav, amelyet tartalmaz, az mind jótékony az arcbőrre.
Nyári vacsorára pedig egy kedvenc receptem: Mozarellás paradicsom tökmagolajjal. Amihez nem kell más, mint ami a nevében, no meg egy kis só és bazsalikom.

Jó étvágyat!