Napozókrémek, barnítókrémek, napozás utáni krémek, leégés elleni védekezés… és még sorolhatnám, hogy mennyire ijesztgetnek minket évről évre a napozástól. Pedig a nap igenis jó, a napfény kell! A bőrünket védjük mindenféle krémekkel, de érdemes a szervezetünkre is gondolni, hogy miképp tudjuk védeni magunkat belülről, hogy a napozás valóban egészséges legyen.

Belső védelem

Kicsit furcsán hangzik, hogy belső védelem. De sajnos nem tudom másképp megfogalmazni, mert igenis a belső világunkról van szó, a belső szerveinkről. Az is furcsa, hogy arra is érdemes odafigyelni, hogy azt is védhetjük a naptól, s hogy egyáltalán azt miért is kell.
Nos kezdjük az elején. Amíg a bőrünket rendszeresen kenjük mindenféle naptejekkel – csak itt zárójelben jegyzem meg, hogy nem mind olyan jó, s nem is biztos, hogy a nagyon drága a tökéletes, érdemes utánanézni házi készítményeknek is – addig a szervezetünkre nem is gondolunk. A napsugárzás nemcsak a bőrünkre veszélyes, hanem a sejtjeinket is veszélybe sodorhatja, gyengítik az immunrendszerünket. Egy érdekes kísérlet szerint 30 kórházi ápolónőt beutaltak a tengerhez egy kéthetes nyaralásra. A hölgyek boldogan napoztak, élvezték a nyaralás áldásos hatásait. Majd egy napsütéses nap után megvizsgálták őket, s döbbenetes eredményt kaptak a tudósok: egy órás napozás után a sejtjeik rengeteg agresszív anyagot halmozott fel. A kísérlet után viszont szerencsére megszületett a pozitív eredmény is, hogy miképp védekezhetünk a nap káros hatásai ellen. Ilyenkor nyáron is fontos, hogy sok C- vitamint együnk, pótoljuk az E-vitamint, együnk Béta -Karotint és Szelént, ezek az áldásos anyagok megvédenek minket, s a barnulásunk is szép egyenletes lesz.

Természetesen ezeket az anyagokat ne szintetikus módon vigyük be a szervezetünkbe, hanem használjuk ki a nyár finomságait.
Szelén tartalmú növények: spárga, tengeri halak, kókuszdió
E – vitamin tartalmú élelmiszerek: tej és mindenféle teljes kiörlésű termékek.
C – Vitamin tartalmú növények: paprika, petrezselyem, kivi, grépfruit
Béta – Karotin: természetes tárolóhelye a sárgarépa

S még egy tipp a nyári izzadás ellen: 
Amellett, hogy az izzadás egészséges, mert a szervezet tisztításának az egyik formája. Viszont, ha már zavaró, akkor érdemes ezt a teakeveréket inni:

Izzadás elleni tea: 
Zsályateából 2 teáskanálnyit főzzünk fel- jól forraljuk ki, hagyjuk 15 percik ázni. 
Reggelente és esténként igyunk meg belőle egy-egy csészényit.