A tilia, azaz a hárs görög elnevezése azt jelenti, hogy szárny. S valóban a hársfa levelei olyan szárny alakúak, légiesek, könnyedek. Gyógyító ereje is ezt a könnyedséget próbálja visszaadni. 

Kelta hagyomány


Létezik egy ősi kelta horoszkóp, mely szerint az embereket, születésük dátuma alapján fákhoz csoportosítják. Nagyon érdekes és izgalmas keresgélni a fák között, hogy vajon ki melyikhez kapcsolódik. Nos, az ősi kelta fahoroszkóp szerint, akik III.11-20. között illetve, IX. 13-22. között születtek, azoknak a Hársfa a fájuk. A teljesség igénye nélkül kiírok egy-egy rájuk jellemzőt. Ezek persze általános dolgok, akinek nemi inge…de ha kedvetek van, érdemes utána járni.
A hárs típusú emberekre jellemző: hogy szeretik a kényelmet, olykor restnek, tunyának tűnnek. Kellemes partnerek, készek áldozatot hozni azokért, akik közel állnak hozzájuk. A hárs- embereknek a vágya jólét, és a biztonság, igazi emberpárti. Sokan dolgoznak közülük ápolóként, vagy szociális területén. Akit egyszer a szívükbe zártak, azok örökre ott maradnak.
Hárs, mint gyógyszer 

A hársfa teát mindenhol köhögésre, hörghurutra, asztmára használják fel, vagy más tüdőbetegségekre. Ha összekeverjük a hársat orbáncfűvel, akkor a szívbetegek tüneteinek enyhítésére adhat gyógyírt. De használják idegi eredetű betegségek, fejfájások, szédülések és emésztési zavarok gyógyítására is.

Álmatlanság elleni hárs – álmatlanság ellen érdemes használni.
Nyugtató hárs – orbáncfűvel keverve, nyugtatóként dolgozik.
Köhögés elleni hárs – köhögésre, meghűlésre, náthára kiváló.
Gyomorerősítő hárs– kamillával, mentával vegyítve az emésztést segíti, erősíti a gyomrot.
Mandulagyulladás elleni hárs – szódabikarbónával keverve a teája kiváló mandulagyulladás ellen.
Fürdő hárs – fürdővízbe téve nyugtató, főleg az erős köhögést csökkenti.
Karikás szemek elleni hárs – hársteába áztatott borogatás a karikás szemek gyógyszere.

Unter den Linden -Berlin kirakata

Berlinben egy hosszú fasor található, amelynek a neve Unter den Linden, azaz a Hársfák alatt.
Az első fákat még a  XV. században ültették, s a fasor a charlottenburgi királyi kastélytól egészen a Brandenburgi Kapuig tart. Az eltelt évszázadok alatt körülötte teljesen beépült a sugárút, s ez lett az előkelő városi polgárok kedvenc sétálóhelye.Sokan úgy tartják, hogy az Unter den Lindent Berlin kirakata.
  

Unter den Linden – Berlin híres sétánya, azaz a Hársfák alatt