Akácvirágok díszítik az útszéleket, illatuk betölti az utakat. Virágaik, akár a kis lampionok díszítik a fákat, egyszerűen csodaszép, jó érzés hosszan elnézegetni őket. Ám a szem gyönyörködtetésen túl, érdemes sok mindent tudni is az akácról.
Származása már a messzi homályba vész, viszont hatékonysága annál jobban jelen van. Hiszen gondoljunk csak az akácmézre, talán ez a legkeresettebb méz, s melynek az ára is a legmagasabb. Azt viszont kevesen tudják, hogy a fehér akác virága milyen gyógyerővel rendelkezik.
Gyomrosnak szeretettel – talán ezt is ráírhatnánk az akáctea kis címkéjére. Hiszen az akáctea kiváló a gyomorsav túltengésre, kúraszerűen érdemes reggelente inni belőle egy pohárnyit, s ha komoly gyomor problémánk van, akkor estére egy pohár orbáncfű teát igyunk.
Tea készítése: 1 teáskanálnyi mennyiséget forrázzunk le, s hagyjuk állni pár percig, majd szűrjük le.
Fontos itt megemlítenem, hogy a fehér akác mérgező növény! Kivéve a virága!
A teáját csak a virágából készítik, de ha már így nyersen kóstolnánk meg, akkor fontos, hogy se a szárát, se a levelét ne együk meg! Teakészítéshez érdemes szárított virágot venni, amelyet gondosan bevizsgáltak és csomagoltak! Ne készítsük el mi magunk, ha nem értünk hozzá száz százalékosan!
Lila akác
A virág másik formája a Lila akácként ismert növény. Ezt a nagyon látványos és szép virágot, inkább díszítésre használjuk. Gyógyhatása nincs, sőt mérgező! Virága, kérge, gyökere – mind-mind mérgező, ehetetlen!
Akác felhasználása:
Az fehér akác virágát a konyhában is felhasználhatjuk!
Fontos a gondos előkészület, hogy csak a virágait használjuk.
Igaz csemege, ínyenceknek!
Akácvirágos limonádé:
Készítsünk egy hagyományos limonádét, s az akác virágjait áztassuk bele! Az íze fantasztikus.
Akácvirágos palacsinta:
Hagyományos palacsintatésztába tegyünk egy pár akácvirágot, majd süssük ki!
Jó étvágyat!
No comments yet.