Végre, végre, itt az új, friss sütőtök. Még alig jelent meg a piacon, de máris kedvet kaptam, hogy most róla írjak. Egy-egy érdekességgel, s a végén szépség recepteket is elárulok, kizárólag a bátrabbaknak!

Amerikából jöttem
Azt kevesen tudják, hogy ez a finom csemege nem őshonos, hanem az inkák, maják, aztékok ősi eledele. Amerika felfedezése után hódította meg Európát, s azóta számtalan méretben, formában, színben lehet kapni. A sütőtök rengeteg vitamint tartalmaz, főleg C-vitamint, ásványi anyagok bő forrása is -kálium, foszfor, vas, réz, mangán. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó. Ezenkívül rengeteg antioxidánst is tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert, s kiváló a keringési betegségek, daganatok megelőzésében is.

Tökmagolaj
A tökmagolaj a zöldség kincse, amely majdnem aranyárban van, hiszen egy liter ára több mint kétezer forint, s még az sem mindegy, hogy milyen minőségűt veszünk. Az őrségben és Ausztria keleti határában rengeteg tökföld van, s itt aztán dúskálhatunk a tökmagolajban is. A tökmagot is felhasználják, én már ettem csokis, vaniliás, fahéjas ízesítésű pörkölt tökmagot. Igazi csemege.S, aki már kóstolta a vaniliafagyit tökmagolajjal, annak nem is kell mondanom, hogy milyen finom, vagy egyszerűen mozarellát paradicsommal, egy kis tökmagolajjal nyakon öntve.  De visszatérve az olajra: omega -3 zsírsav tartalma nagyon magas, s a telítetlen olajok közül az egyik legértékesebb. S azt se felejtsük el, hogy a tökmagolaj a potencia probléma egyik ellenszere, nemcsak olajként érdemes enni, hanem magát a tökmagot is.

Szépség receptek tökmagolajból 
S, hogy mi nők se maradjunk le a tökmagról, íme néhány szépségápolási recept. Bátraké a szerencse!

1. Arctisztító sütötökkel
Hozzávalók: 1 evőkanál frissen préselt sütőtöklé, 1 evőkanál frissen facsart uborkalé
Felhasználása: A két összetevőt jól össze kell keverni, majd egy kis vattapamacsot mártsunk bele. Ezzel kenjük be az arcunkat, majd öt perc után alaposan mossuk le. A hatás elmaradhatatlan: fiatalít, ápol, frissít. 

2. Tökmagos arcmaszk
Hozzávalók: 30 g tökmag, 10 ml növényi olaj – lehet oliva, v. bármilyen jó minőségű olaj -, 1 teáskanálnyi zabliszt
Felhasználása: Először a tökmagot turmixoljuk le, majd az olajjal és a zabliszttel keverjük el. A masszát tisztított arcbőrre vigyük fel, 20 percig hagyjuk állni, majd meleg vízzel mossuk le. 

Legközelebb receptekkel jövök! 
Mert azok sem maradhatnak le!